Episcopul Oradiei, la ceas aniversar


Episcopul Oradiei, la ceas aniversar

 

Urmand indemnul Sfantului Apostol Pavel de a ne "bucura pururea" (I Tesaloniceni 5, 16) si de a ne "aduce aminte de mai marii nostri care ne graiesc noua Cuvantul lui Dumnezeu" (Evrei 13, 7) si totodata de a-i pomeni in rugaciunile dragostei noastre, acum, la ceas aniversar, cand timpul istoriei intoarce inca o fila in viata pamanteasca a Parintelui nostru Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, aducem si noi prinos de fireasca cinstire si recunostinta.

 

Preasfintia Sa s-a nascut la 3 noiembrie 1967, in Arad, din parintii Petru si Maria Drincec. A studiat la Liceul "Moise Nicoara - Ioan Slavici" din localitate. A urmat, intre 1987-1993, cursurile Institutului de Medicina din Timisoara, specializarea Medicina Generala, obtinand diploma de doctor-medic. Apoi, intre 1993-1997, studiaza la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad.


In anul 1995, se inchinoviaza la Manastirea Hodos-Bodrog din Episcopia Aradului, iar in Postul Adormirii Maicii Domnului, din acelasi an, a fost tuns in monahism de catre PS Timotei al Aradului, nas de calugarie fiind IPS Mitropolit Serafim, care ii da numele de calugarie Sofronie. A fost hirotonit ierodiacon si apoi ieromonah, pe seama Manastirii Hodos-Bodrog, de catre IPS Mitropolit Serafim, cu incuviintarea PS episcop Timotei, in 12, respectiv 13 august 1995. Intre octombrie 1995 - iunie 1997, a slujit ca preot-duhovnic la Manastirea Sfantul Simeon Stalpnicul din Arad. Dupa sustinerea examenului de licenta in teologie (iunie 1997) si pana in ianuarie 1998, a primit ascultarea de a organiza sectorul de Asistenta Sociala al Episcopiei Aradului. Din ianuarie 1998, pana in februarie 1999, a fost chemat la Sfanta Patriarhie, unde a indeplinit functia de secretar la Cabinetul adormitului intru fericire PF Parinte Patriarh Teoctist. In 28 august 1998, i se confera rangul de protosinghel, iar in 7 februarie 1999 a fost hirotesit arhimandrit. In ziua de 30 ianuarie 1999, a fost ales, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in treapta de arhiereu pentru Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria. La 21 februarie 1999, in Catedrala "Sf. Ierarh Nicolae" din Jula, a fost hirotonit si intronizat ca episcop al romanilor ortodocsi din Ungaria de catre adormitul intru fericire PF Parinte Patriarh Teoctist.


Dupa 8 ani de arhipastorire jertfelnica si pilduitoare in mijlocul romanilor din Ungaria, la 13 februarie 2007, Preasfintitul Parinte Sofronie a fost ales, de catre Sfantul Sinod, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, fiind intronizat, la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, in Catedrala cu Luna din Oradea. Rugam pe Tatal Cel Ceresc sa reverse peste Preasfintia Sa harul Sau dumnezeiesc care aduce spor de sanatate si zile indelungate, spre a pastori si conduce spre limanul mantuirii turma cea de Dumnezeu incredintata. Intru multi si binecuvantati ani!


Ostenitorii de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei

Sursa: crisana.ro

Pe aceeaşi temă

24 Noiembrie 2021

Vizualizari: 675

Voteaza:

Episcopul Oradiei, la ceas aniversar 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Episcopul Oradiei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE