Eveniment duhovnicesc la Catedrala Arhiepiscopala din Roman

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la initiativa Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in Atelierele Patriarhiei Romane a fost realizata racla pentru moastele sfintilor aflati in Catedrala Arhiepiscopala din Roman. Aceasta a fost adusa la Roman, miercuri, 5 martie, fiind intampinata de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si numerosi credinciosi.

In tezaurul spiritual al Catedralei arhiepiscopale din Roman se inscrie, incepand cu aceasta prima miercuri din Postul cel Mare, si racla in care sunt asezate spre inchinarea credinciosilor moastele a 22 de sfinti, intre care si o particica din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, cele despre care relateaza Sfantul Mitropolit Dosoftei in lucrarea sa ”Viata si petrecerea sfintilor” din anul 1682. Realizata din argint, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, si la initiativa Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, in atelierele Patriarhiei Romane, racla este un giuvaer de indemanare artistica, o adevarata opera de arta admirabil mestesugita, dominata imagistic de Sfanta Cuvioasa Parascheva infatisata pe tron, inconjurata de ingeri, asa cum apare reprezentata in catedrala voievodala din Roman. De asemenea, pe racla mai sunt reprezentate scene din viata Ocrotitoarei Moldovei, asa cum apar infatisate in pictura murala din Catedrala.

”Cele 22 de particele de sfinte moaste au fost incasetate in racla, fiecare caseta fiind inscriptionata cu numele sfantului si icoana acestuia. Totodata, in racla este asezat si vesmantul Cuvioasei Parascheva, daruit de Catedrala din Iasi cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Mitropolit Teofan”, a explicat parintele protosinghel Andrei Ionita, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Cuv. Parascheva”. De asemenea, mai apar realizate si chipurile celor patru sfinti ierarhi care au pastorit in stravechea eparhie a Romanului si Bacaului.

Racla a fost adusa la Roman miercuri, 5 martie, la ora 18.00, fiind intampinata de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi, dimpreuna cu numerosi credinciosi. Purtand faclii si lumanari in maini, clerul si credinciosii au mers in procesiune in jurul catedralei, apoi sfintele moaste au fost expuse spre inchinare in Agheasmatarul din curtea Centrului eparhial. Aici, ierarhul a cantat impreuna cu preotii si credinciosii prezenti troparul Cuvioasei Parascheva, precum si icoase si condace din Acatistul Sfintilor Romani si al Tuturor Sfintilor. Festinul duhovnicesc a continuat apoi, in sfantul lacas, unde Preasfintia Sa, impreuna cu preotii prezenti, a oficiat Taina Sfantului Maslu, iar la sfarsit a rostit un cuvant de invatatura.


Sursa: epr.ro

.

08 Martie 2014

Vizualizari: 632

Voteaza:

Eveniment duhovnicesc la Catedrala Arhiepiscopala din Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE