Evenimente comemorative dedicate persoanelor deportate in Campia Baraganului

La Timișoara au avut loc astăzi o serie de evenimente dedicate unui moment important al memoriei românești, 66 de ani de la punerea în aplicare a unei ideologii absurde de exterminare programată, realizată de regimul totalitar comunist instaurat în România după cel de-al doilea război mondial, și anume deportarea în Bărăgan a zeci de mii de persoane din zona de Vest a țării. În noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (de sărbătoarea Rusaliilor), pe fondul unor relaţii conflictuale apărute între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin şi liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40300 de persoane, din peste 200 de localități din țară, aflate pe o rază de aprox. 25 km de-a lungul graniței cu Iugoslavia (din Județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți), au fost dislocate din locurile natale și deportate în regiunea aridă a Câmpiei Bărăganului.

În acest sens, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan din Parcul Justiției din Timişoara, s-a săvârșit un ceremonial religios, în cadrul căruia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit în această „închisoare în aer liber”. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala mitropolitană. La manifestările prilejuite de acest moment au luat parte oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și tineri îmbrăcați în costume naționale.

După slujbă, au fost rostite mai multe alocuțiuni despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în labirintul arid al Bărăganului în noaptea Rusaliilor din 1951, dar și despre evenimentele dramatice petrecute în cei cinci ani de domiciliu forțat printre mărăcinii acelui ținut ostil.

În cuvântul adresat, Părintele Mitropolit Ioan a spus: „Sunteți cărțile vii de istorie a neamului nostru românesc. Deschideți aceste cărți vii și citiți din ele tinerei generații, să vadă ce înseamnă o societate din care întâi a fost alungat Dumnezeu! Să știți că nu numai frățiile voastre ați fost deportați în Bărăgan, ci și Hristos a fost deportat în Bărăgan. Trebuie să știe toată lumea aceasta ce înseamnă o societate fără Dumnezeu, să deportezi pe credincioșii Lui, pe fiii și prietenii Lui, pentru că toți cei prezenți sunteți prieteni ai lui Hristos”.

La final, Mitropolitul Banatului a împărțit tinerilor prezenți, din partea Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara, cartea „Rusalii ’51. Fragmente din deportarea în Bărăgan”, scrisă de Viorel Marineasa și Daniel Vighi.

Organizatorul evenimentului de astăzi a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora. Totodată, asociaţia se preocupă de cunoaşterea adevăratei istorii recente a României și de păstrarea memoriei deportărilor în Bărăgan.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2017

Vizualizari: 386

Voteaza:

Evenimente comemorative dedicate persoanelor deportate in Campia Baraganului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Campia Baraganului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE