Expozitia de pictura - Tabloul ce nu de om fu plasmuit

 

Din initiativa Institutului Polonez, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, Muzeul National Cotroceni gazduieste expozitia de exceptionala valoare, intitulata Tabloul, ce nu de om fu plasmuit. Icoanele lui Jerzy Nowosielski si Arhetipuri.

Realizata de Galeria de Arta "Castelul Principilor" din Walbrzych, expozitia prezinta operele lui Jerzy Nowosielski pe fundalul traditiei picturii de icoane si al culturii occidentale. Ideea expozitiei, apartinand lui Michal Bogucki, vizeaza tema icoanei prezentata intr-un mod novator, cu evidentierea unor premise comune tematice si teologice, din epoca Bizantului pana in contemporaneitate.

Jerzy Nowosielski (n. 1923, Cracovia) este unul dintre cei mai mari remarcabili artisti plastici polonezi contemporani. Pictor, profesor la Academia de Arte Frumoase din Cracovia, numele sau se leaga de grupul tinerilor plasticieni format candva in jurul lui Tadeusz Kantor. Opera sa, sustin unii, oscileaza intre pictura religioasa si cea traditional avangardista, intre figurativ si abstractie. Dar fascinatia sa dintotdeauna pentru icoana ruseasca, trasatura definitorie a artistului, o tradeaza creatiile sale artistice complexe, atat plastice (tablouri, desene) cat si arhitectonice. Expozitia oferita publicului romanesc ilustreaza evolutia a douasprezece tipuri iconografice, alese pe baza celor mai de pret icoane vechi (scoala din Volinia cu influente grecesti foarte puternice, atelierele din Galitia precum si icoane din regiunea rutenilor) aflate in colectiile mai mjultor muzee din Polonia si Ucraina. Sunt de asemenea prezentate mozaicuri de la Biserica "Sf. Sofia" din Kiev precum si fresce originale de la Lavra Pecerska din Kiev - in total aprox. 120 lucrari, dintre care 32-35 ale lui Nowosielski.

Expozitia va fi deschisa publicului pana la 10 noiembrie 2007, dupa urmatorul program: marti-duminica, orele 9.30-17.30.

.

10 Octombrie 2007

Vizualizari: 994

Voteaza:

Expozitia de pictura - Tabloul ce nu de om fu plasmuit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE