Floriile la Catedrala Patriarhala

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 8 aprilie 2012 Intrarea Domnului in Ierusalim, Sarbatoare care mai este cunoscuta ca Duminica Floriilor. In cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa evanghelica de la Sfantul Evanghelist Ioan, capitolul al XII-lea, versetele de la 1 la 18 care prezinta Ungerea Mantuitorului Iisus Hristos in Betania, dar si Intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim.

La Catedrala Patriarhala slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.

In cuvantul Sau de invatatura adresat credinciosilor prezenti dupa citirea pericopei evanghelice Patriarhul Romaniei a evidentiat ca Sarbatoarea care reitereaza Intrarea Domnului in Ierusalim ne invita la o meditatie asupra patimilor suferite de Mantuitorul Iisus Hristos.

„Sarbatoarea aceasta ne deschide spre saptamana care incepe cu Vecernia din seara aceasta si anume, Saptamana Sfintelor Patimi sau Patimiri ale Mantuitorului Iisus Hristos. Conflictul sau tensiunea dintre Domnul Hristos si mai marii carturarilor si fariseilor se inteteste incat El este prins, judecat, batjocorit, chinuit, rastignit si ingropat. Si pentru ca sa ne bucuram de Invierea Lui trebuie ca saptamana urmatoare sa participam duhovniceste la patimirile Lui. De aceea, in Saptamana Sfanta si Mare in care intram este ultima perioada de pregatire a noastra inainte de Slavita Sarbatoare a Invierii Domnului, inainte de Sfintele Pasti. In saptamana care ne-a mai ramas trebuie sa intensificam rugaciunea noastra, sa intensificam iubirea noastra fata de Hristos si cei care nu au postit pana acum suficient cel putin in aceasta saptamana sa posteasca”, a spus Preafericirea Sa, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

In continuare, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a explicat simbolismul ramurilor de finic sau de salcie.

„Aceste ramuri de finic sau de salcie sau flori pe care astazi le-am sfintit si le purtam in maini si le ducem la casele noastre arata bucuria cu care dorim sa primim pe Hristos in cetatea noastra, in casa noastra si in sufletul nostru. Aceste ramuri mai inseamna, dupa Sfantul Ioan Gura de Aur, si florile credintei si ale virtutilor pe care noi le-am dobandit pe baza credintei ortodoxe in timpul Postului de 40 de zile. Aratam pretuire, bucurie prin aceste flori si in acelasi timp prevestim Sarbatoarea Sfintelor Pasti, bucuria Invierii Domnului care este inceputul invierii noastre pentru ca Invierea lui Hristos nu este revenirea la viata pamanteasca, ci trecerea intr-o alta viata, in viata cea fara de moarte unde nu mai este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit. Invierea cea de obste a fost preinchipuita de Invierea lui Lazar, dar Invierea cea de obste este o inviere care nu ne mai readuce la viata pamanteasca, ci ne trece la viata cereasca”.

Totodata, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a felicitat pe credinciosii care poarta nume de flori.

„Tuturor celor care poarta nume de floare precum Florica, Viorica, Viorel, Florin si toate derivatele nume de flori le dorim astazi ani multi cu sanatate si bucurie, mai ales ca sunt peste 150 000 de romani care poarta numele de flori si aratam dragostea noastra parinteasca si pretuirea noastra pentru toti cei care poarta nume de flori si ii consideram Florile Bisericii spre slava Preasfintei Treimi”.

Credinciosii prezenti au primit la sfarsit, din partea Patriarhului Romaniei, iconite reprezentand Intrarea Domnului in Ierusalim, dar si ramuri de salcie.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2012

Vizualizari: 1035

Voteaza:

Floriile la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE