Fragment din lemnul Sfintei Cruci si moastele Sfantului Nectarie si ale altor sfinti, la Catedrala Arhiepiscopala din Buzau

În aceste zile, Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău îmbracă haine de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Miercuri dimineață, 24 mai 2017, o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, Mitropolit de Neapolis și Stavroupolis, a adus la Buzău un fragment din lemnul Sfintei Cruci, care a fost așezat în aghiasmatarul din curtea catedralei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat o slujbă de întâmpinare. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a sfințit noua raclă ce conține o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, care a fost dăruită Catedralei Arhiepiscopale din Buzău de Mitropolia de Edessa, Pella și Almopia, Grecia.

Chiriarhul locului a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Varnava și i-a îndemnat pe cei prezenți să se apropie cu evlavie și cu credință tare de sfintele moaște, având nădejdea că Dumnezeu, prin rugăciunile sfinților, Se va milostivi de noi, ne va ajuta în necazuri și încercări și va revărsa asupra noastră darurile Sale cele bogate.

La rândul său, ierarhul grec a mărturisit că acest mic fragment din lemnul Sfintei și de viață făcătoarei Cruci ne aduce mesajul despre certitudinea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost precedată de Sfintele Pătimiri ale Fiului lui Dumnezeu pe cruce.

Încă de la primele ore ale dimineații, credincioșii s-au așezat la rând, pentru a se închina la cinstitul lemn al Sfintei Cruci, la moaștele Sfântului Nectarie, precum și la moaștele altor sfinți: Mucenicii Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; Ierarhul Nifon – Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești; Ierarhul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Cuviosul Stelian Paflagonul; Ierarhul Iosif cel Nou de la Partoș – Mitropolitul Banatului. Acestea vor rămâne spre închinare, în aghiasmatarul din apropierea catedralei, până vineri, 26 mai.

După această dată, fragmentul din lemnul Sfintei Cruci se va întoarce în Mitropolia de Neapolis și Stavroupolis, racla cu părticica din moaștele Sfântului Nectarie va fi așezată permanent în baldachinul din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale, iar racla cu moaștele celorlalți sfinți va reveni la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro
 

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2017

Vizualizari: 611

Voteaza:

Fragment din lemnul Sfintei Cruci si moastele Sfantului Nectarie si ale altor sfinti, la Catedrala Arhiepiscopala din Buzau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE