Grupul Nectarie Protopsaltul concerteaza la Biblioteca Academiei Romane

Cu prilejul implinirii a 145 de ani de la infiintare, Biblioteca Academiei Romane organizeaza sambata, 6 octombrie 2012, la sediul sau din Calea Victoriei, nr. 125, un amplu eveniment, desfasurat pe durata a 7 ore, sub titulatura "Noaptea Portilor Deschise”. "Dupa 145 de ani de activitate neintrerupta, Biblioteca Academiei detine peste 14 milioane de unitati de biblioteca, reprezentand 85% din fondul documentar al Romaniei si este, datorita colectiilor sale de exceptie, cea mai valoroasa si mai complexa biblioteca din Romania si din sud-estul Europei”, declara academician Florin Filip, directorul general al Bibliotecii Academiei Romane.

Deschiderea festiva va avea loc la ora 18.00, in prezenta conducerii Academiei Romane cu vernisarea unei valoroase expozitii patrimoniale de carte veche romaneasca, urmata de un concert aniversar de muzica bizantina, oferit de corul "Nectarie Protopsaltul“ cu un repertoriu alcatuit pornind de la partituri din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane.



Grupul psaltic "Nectarie Protopsaltul" a fost infiintat in anul 2001, din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a Bisericii Ortodoxe. Fondat de Valentin Gheorghe - fost protopsalt al bisericilor Sfintii Arhangheli "Stavropoleos" si Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti, astazi protopsaltul Bisericii Ortodoxe romanesti Sfantul Gheorghe din Londra -, Grupul Nectarie Protopsaltul este condus din 2008 de Sabin Preda, lector in cadrul Facultatatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (+1899), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Muntele Athos din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman. (a se citi marturia lui Constantin Erbiceanu - 1889 - despre Nectarie Protopsaltul )

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

05 Octombrie 2012

Vizualizari: 714

Voteaza:

Grupul Nectarie Protopsaltul concerteaza la Biblioteca Academiei Romane 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE