Hram la biserica Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti

Biserica 'Sfantul Grigorie Palama' din Bucuresti se afla in incinta campusului Universitatii Politehnica.

Initiativa ridicarii unei biserici inchinate Sfantului Grigorie Palama a apartinut unui grup de teologi si mireni, membri ai asociatiei „Sfantul Grigorie Palama“, dintre care amintim pe IPS Teofan, mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei, atunci episcop-vicar patriarhal (presedinte de onoare), pr. prof. Constantin Coman (presedinte), Costion Nicolescu (vicepresedinte), Horia Bernea (†2000), director al Muzeului Taranului Roman etc. Locul a fost ales impreuna cu membrii ASCOR, care doreau sa ridice o biserica in campusul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Intregul proiect a avut binecuvantarea patriarhului Teoctist si a fost intampinat cu bucurie de parintele Dumitru Staniloae, care, afland de aceasta initiativa, a exclamat: „ce frumos ca tinerii care se dedica studiului materialitatii si tehnicii sa aiba in apropierea lor o biserica inchinata celui care s-a preocupat prin excelenta cu suportul duhovnicesc al creatiei!“

Piatra de temelie a fost pusa pe 29 mai 1996 de patriarhul Teoctist si a fost rificata intr-un timp record. Proiectul catapetesmei, crucile de pe turla si acoperis, ancadramentele usilor si ferestrelor si usile de la intrare a fost conceput de pictorul Horia Bernea. Catapeteasma, donatie a patriarhului Teoctist, si usile de la intrare au fost lucrate de mesteri de la Atelierele Patriarhiei si de la Muzeul Taranului Roman.

Slujba de sfintire din 29 octombrie 1999 a fost savarsita de fericitul intru adormire patriarhul Teoctist, impreuna cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarhul ecumenic, si PF Parinte Patriarh Daniel, pe-atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

.

13 Noiembrie 2013

Vizualizari: 851

Voteaza:

Hram la biserica Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE