Hram la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus

Mulțimi de credincioși din Țara Făgărașului și pelerini din toate părțile țării au participat în Vinerea Izvorului Tămăduirii la hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Vremea nefavorabilă nu a permis ca slujbele religioase de la hramul din acest an să se oficieze la altarul din pădure, iar mulțimea de credincioși a umplut capela așezământului monahal. Aici, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba sfințirii apei, Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul mănăstirii, protosinghelul Atanasie Roman, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, stareți și duhovnici de la așezămintele monahale din Arhiepiscopia Sibiului, protopopi și preoți din parohii.

După sfințirea apei ierarhii au sfințit și o copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” de la Muntele Athos, care va rămâne în locașul de cult pentru a fi ocrotitoare și a ajuta credincioșii bolnavi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Emanuel Tăvală, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, a fost hirotonit preot pentru Parohia Sibiu-Sfinții Arhangheli I.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, care a vorbit despre roadele Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și ocrotirea Maicii Domnului adusă celor care i se roagă cu multă credință.

„Fecioara Maria este mijlocitoarea noastră și cea mai mare mijlocire o face către Sfânta Treime. De aceea noi, prin rânduielile Bisericii, ne adresăm ei și îi spunem: „Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii întru cântări cinstindu-o să o mărim”. Este tainică prezența ei în lume. Noi, în fiecare an, retrăim o sărbătoare în mijlocul verii, a Adormirii ei și mutării ei la ceruri, iar în troparul pe care îlcântam atunci, Biserica a surprins taina prezenței ei în lume, chiar dacă s-a înălțat cu trupul la cer: „Întru naștere Fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare”, a subliniat pr. Mircea Ielciu.

„Un izvor nesecat de rămăduire”
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc premierea elevilor câștigători ai etapei eparhiale din cadrul Concursului Național „Icoana și Școala Mărturisirii”.

A urmat cuvântul de binecuvântare a pelerinilor și credincioșilor venit din partea IPS Mitropolit Laurențiu, care a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în această zi sfântă din Săptămâna Luminată și le-a mulțumit tuturor pentru cinstirea adusă Sfintei Fecioare la unul dintre așezămintele monahale reprezentative pentru Ortodoxia românească.

„Maica Domnului este cea care ne aduce acum mărturie despre Învierea Domnului și de aceea noi o numim „Noul Ierusalim”. Maica Preacurata se oferă spre sine mărturie neîndoielnică în călătoria noastră cu Hristos, pentru a ne bucura cu adevărat de roadele Învierii Mântuitorului. În al doilea rând, ea mijlocește harurile lui Dumnezeu peste noi, pune rugăciune la Fiul său pentru noi. Ea devine un izvor nesecat de tămăduire, ea este Izvorul Tămăduirii”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu, în cadrul căreia credincioșii s-au rugat pentru sănătate trupească și iertare de păcate.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Pe aceeaşi temă

24 Aprilie 2017

Vizualizari: 623

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE