Hram la Manastirea Chiajna

De sarbatoarea Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamt si-a sarbatorit hramul si Manastirea Chiajna de langa Bucuresti, asezamant reinviat in ultimii ani, pe locul unei vechi manastiri de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a fost bombardata de turci si pustiita in secolul al XIX-lea, informeaza Ziarul Lumina. Sfanta Liturghie a fost oficiata ieri in biserica noua a manastirii de Preasfintitul Parinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Manastirea Chiajna de langa Bucuresti a fost, pana acum cativa ani, o rana deschisa in constiinta bucurestenilor si mai ales a celor care sunt atasati de trecut si de viata bisericeasca de la noi.

Privelistea rascolea orice privitor. In vecinatatea unei gropi de gunoi se vedeau ruinele impunatoare ale unei biserici bizantine, care daca si-ar fi urmat cursul firesc in istorie ar fi fost la fel de frumoasa ca Manastirea Vacaresti sau Catedrala Patriarhala. Ruinele au fost scoase din uitare si nepasare in ultimii ani. Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Manastirea Chiajna a fost reinfiintata. In vecinatatea ruinelor s-a ridicat o biserica de lemn care este in curs de pictare si impodobire la interior, precum si chilii si dependinte pentru mica obste monahala. De asemenea, biserica veche a fost imprejmuita si asteapta acum lucrarile de restaurare si reconstructie. Noua Manastire Chiajna a fost pusa sub ocrotirea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, praznuit la 5 august.

De sarbatoarea hramului, la Sfanta Liturghie savarsita de Preasfintitul Parinte Ieronim Sinaitul au participat numerosi credinciosi. Din soborul de slujitori au facut parte parintele protosinghel Atanasie Badulescu, staretul Manastirii Chiajna, parintele protoiereu Costel Burlacu de la Protoieria Sector 6 Capitala, parintele Atanasie Tanasache Costea de la Biserica „Sfantul Ilie“- Grant, precum alti preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte Ieronim a evidentiat personalitatea si viata Sfantului Ioan Iacob care a cautat viata ascetica si linistea duhovniceasca in pustiul din Tara Sfanta. „Acest sfant al neamului nostru a mers intr-un pelerinaj in Tara Sfanta si a ales sa traiasca acolo urmand modelul vietii Sfantului Ioan Botezatorul, care cu multa asprime s-a pregatit pentru momentul deosebit al intalnirii cu Mantuitorul Iisus Hristos. S-a dus in Tara Sfanta sa se roage pentru neamul lui, sa mearga pe urmele acestui sfant, dar si pe urmele Sfantului Ilie, pe care l-a avut ca ocrotitor de la Botez. Pe Sfantul Ioan Iacob l-a binecuvantat Dumnezeu cu virtutile acestor doi sfinti; pe de o parte, cu asprimea vietii, pe de alta parte, cu ravna pentru credinta cea dreapta, pentru dreapta cinstire a lui Dumnezeu si pentru dreapta vietuire dupa Dumnezeu“, a spus Preasfintia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat si slujba de pomenire pentru domnitorii Alexandru Ipsilanti si Nicolae Mavrogheni, ctitorii vechii Manastiri Chiajna, precum si pentru alti ctitori si donatori. „Alaturi de biserica veche ridicata la sfarsitul veacului ai XVIII-lea de domnitorul Alexandru Ipsilanti si desavarsita de domnitorul Nicolae Mavrogheni, biserica noua este reinvierea peste timp a locasului care a fost vaduvit de o istorie frumoasa, in primul rand de rautatea turcilor care, lovind aceasta manastire, s-au gandit ca lovesc memoria domnitorului fanariot Ipsilanti, care a ridicat poporul grecesc in a-si redobandi libertatea, valorile crestine, bisericile si manastirile cotropite, dar in acelasi timp, a influentat si istoria Tarilor Romane, care desi nu erau ocupate de tuci erau sub influenta politica a Portii Otomane. Lupta acesta a domnitorilor veniti de la Constantinopol a fost o lupta a poporului roman, iar lovirea memoriei lor a fost lovirea aspiratiilor de libertate ale poporului nostru. De aceea, se cuvine ca dupa 200 de ani de suferinta manastirea sa isi recapete frumusetea de odinioara“, a explicat PS Ieronim Sinaitul.

In ziua hramului, credinciosii care au venit la Sfanta Liturghie au primit in dar pachete cu alimente.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 August 2014

Vizualizari: 936

Voteaza:

Hram la Manastirea Chiajna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE