Hram la Schitul Bazna

Schitul “Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Bazna, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit în mod deosebit hramul din acest an. Sfânta Liturghie din ziua primului praznic din noul an bisericesc a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a sfinţit înainte de Sfânta Liturghie catapeteasma noii biserici a schitului, un locaş de cult ctitorit de familia Mircea şi Caliniţa Vescan din Mediaş.

Credincioşii din satul sibian, cunoscut pentru staţiunea balneară, alături de credincioşi din satele învecinate, au participat în număr mare la hramul schitului ridicat în incinta casei de odihnă pentru clericii din Arhiepiscopia Sibiului. În soborul slujitor s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Ţuţul, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, ieromonahi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate la altarul de vară al schitului, teologul Radu Constantin Rodean a fost hirotonit diacon.

Naşterea Maicii lui Dumnezeu
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhim. Macarie Ţuţul, care a subliniat rolul esenţial al Maicii Domnului în istoria mântuirii şi mijlocirea ei înaintea Mântuitorului Iisus Hristos pentru cei care o cinstesc.

“Maica Domnului este Maica Luminii şi, în acelaşi timp, Maica Domnului este Maica firii omeneşti, pentru că Dumnezeu a rânduit o tânără din care El să ia Trup, din care să se înomenească. În acest fel, întreaga fire omenească este răscumpărată şi are această posibilitate de sfinţire şi de sfinţenie. Este un lucru extraordinar să fim rude cu Hristos”, a spus arhim. Macarie Ţuţul.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre sărbătoarea din 8 septembrie şi despre virtuţile Sfintei Fecioare. Ierarhul le-a mulţumit ctitorilor şi binefăcătorilor schitului de la Bazna pentru grija permanentă faţă de obştea de maici şi faţă de viaţa duhovnicecască a aşezământului monahal.

“Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară, mai cinstită decât îngerii şi decât toţi sfinţii. Naşterea ei a rânduit-o Dumnezeu într-un mod cu totul special. Dumnezeu a urmărit ca să se găsească o familie aleasă, din care să se nască această pârgă a creaturilor.Sfântul Ioachim era din neamul lui David, împăratul, iar soţia lui, Ana, era din neamul lui Aaron, a slujitorilor lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Mulţumirile obştii monahale au fost transmise prin duhovnicul schitului, ieromonahul Celestin Florescu, iar credincioşii prezenţi au cinstit moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Autor: Ştefan Mărculeţ
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
 

08 Septembrie 2016

Vizualizari: 495

Voteaza:

Hram la Schitul Bazna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE