Hram de traditie la biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin

La slavitul praznic al Soborului Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan, biserica severineana Grecescu a imbracat straie de sarbatoare. La hramul de traditie al sfantului lacas de inchinare a luat parte si ierarhul mehedintean, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Chiriarhul a fost primit cu aleasa bucurie de catre credinciosii prezenti, in prima vizita arhiereasca din noul an calendaristic. Alaturi de Parintele Episcop, la ceremonia religioasa a slujit un sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile liturgice au fost date de un grup psaltic de la Catedrala episcopala din municipiu.

Cateva zeci de credinciosi au petrecut doua ceasuri in rugaciune si comuniune, o parte dintre ei impartasindu-se la momentul potrivit cu Trupul si Sangele lui Hristos. Foarte multi crestini si-au serbat si onomastica, ocazie cu care au fost felicitati de Arhipastorul lor. Gandurile bunilor rugatori s-au indreptat si catre cei mutati la Domnul, pentru care au pregatit parastase, dupa randuiala Bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop a adresat celor prezenti cuvant de invatatura si binecuvantare. Preasfintia Sa le-a vorbit credinciosilor despre viata plina de sfintenie pe care a dus-o Sf. Proroc Ioan in pustiul Iordanului, in asteptarea Botezului Mantuitorului Iisus Hristos. Biografia Botezatorului este pe alocuri asemanatoare cu cea a Domnului, fiind subiect al multor minuni dumnezeiesti. In urma rabdarii, ascezei si nevointelor sale, Ioan a dobandit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan al lui Hristos si aratarea Sfintei Treimi. Glasul sau a lucrat numai spre vestirea apropierii Împaratiei Cerurilor, pregatind poporul prin botezul cu apa.

Preasfintitul Parinte a incheiat cuvantul pastoral cu indemn la rugaciune, la frecventarea bisericii si la urmarea poruncilor Evangheliei.

Ierarhul a felicitat cu ocazia onomasticii și pe parintele paroh Jan Megan, care a multumit in numele intregii comunitati pentru bucuria prilejuita de vizita arhiereasca.

Ziua de praznic s-a incheiat cu un parastas savarsit de Parintele Episcop spre vesnica pomenire a ctitorilor lacasului de inchinare severinean.

Biserica Grecescu este ctitorie din anul 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, care le poarta, de asemenea, numele. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul capitalei, urmand ca biserica sa se ridice dupa stilul celei domnesti de la Curtea de Arges. Valoarea si frumusetea acestui locas religios sunt date si de pictura interioara, stil neoclasic, creatie a lui Gheorghe Tatarescu (1872). Biserica a fost sfintita in 1875, iar in 1884 devenea prima catedrala ortodoxa a orasului Drobeta Turnu Severin.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

07 Ianuarie 2014

Vizualizari: 622

Voteaza:

Hram de traditie la biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE