Hramul bisericii Sfantul Apostol si Evanghelist Matei din Cluj

In calendarele ortodoxe a fost pomenit pe 16 noiembrie Sfantul Apostol si Evanghelist Matei. Acesta a trait in primul secol crestin.

Era evreu de neam, unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului. Inainte de chemarea la apostolat, Sfantul Evanghelist Matei a fost vames in orasul Capernaum si se numea Levi. El este cel dintai care a scris, ca martor, o istorie a evenimentelor si faptelor petrecute in vremea lui Iisus Hristos. Este vorba de prima Evanghelie a Noului Testament. Sfantul Evanghelist Matei a vestit credinta in Hristos printre persi. A murit ars pe rug, in partile Etiopiei.

Parohia „Sfantul Apostol si Evanghelist Matei” din cartierul clujean Manastur si-a sarbatorit sambata, 16 noiembrie 2013, hramul. Cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual, la acest locas de cult Sfanta Liturghie a fost oficiata de la ora 10 de PS Episcop Vasile Somesanul, insotit de un sobor de preoti, ieromonahi si diaconi. Dupa Sfanta Liturghie ierarhul a oficiat si slujba de sfintire a crucilor mari ce vor impodobi noua biserica.

Hotararea de infiintare a parohiei „Sfantul Apostol si Evanghelist Matei” a fost luata in 2001. Un an mai tarziu pe 16 noiembrie a fost sfintita piatra de temelie de catre PS Episcop Vasile Somesanul. In ce stadiu se afla lucrarile la biserica ne spune parintele paroh Marian Andreica: „Daca la 16 noiembrie 2002 PS Episcop Vasile Somesanul a sfinti piatra de temelie si crucea care a fost asezata pentru a indica locul altarului viitoarei biserici, anul acesta la aceeasi data, ca o punte peste ani, tot PS Episcop Vasile Somesanul a sfintit cele patru cruci mari care vor fi asezate pe cele doua turle, respectiv altarul si pridvorul noii biserici. Joi, 14 noiembrie a fost executata ultima turnare de beton la constructia bisericii noi, putand spune ca in felul acesta am finalizat constructia in rosu a noului locas de rugaciune. Aceasta zi de 16 noiembrie a fost pentru noi un moment de mare bucurie, dar si implinire duhovniceasca, de incununare a eforturilor pe care intreaga parohie le-a facut, incepand cu anul 2005 pentru a vedea parcursa o etapa importanta in realizarea dorintei de a avea o biserica de zid in care sa se poata desfasura in conditii optime programul liturgic”.


Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1180

Voteaza:

Hramul bisericii Sfantul Apostol si Evanghelist Matei din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE