Hramul Bisericii 'Sfantul Gheorghe', vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

Iesenii sunt asteptati astazi, 23 aprilie 2014, la hramul Bisericii „Sf. M. Mc.

Gheorghe“, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. In Catedrala mitropolitana, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este patronul Moldovei inca din vremea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare. Acest sfant este infatisat si pe stema Moldovei, calare, ucigand balaurul, fiind si ocrotitorul catedralelor din incinta Centrului eparhial Iasi: Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, si Catedrala mitropolitana din Iasi.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ a fost zidita intre 1761-1769, fiind ctitoria mitropolitului de atunci al Moldovei, Gavriil Calimachi. Dupa sfintire, sfantul lacas a devenit „Mitropolia cea Noua“ si, timp de mai bine de un secol, a fost catedrala mitropolitana, aici fiind intronizati ierarhii Moldovei si desfasurandu-se, pana la sfintirea noii Catedrale mitropolitane (23 aprilie 1887, de sarbatoarea Sfantului Gheorghe), marile ceremonii bisericesti.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 676

Voteaza:

Hramul Bisericii 'Sfantul Gheorghe', vechea Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE