Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Constanta

Sambata, 29 iunie, cu prilejul sarbatorii Sf. Apostoli Petru si Pavel, Catedrala Arhiepiscopala din Constanta isi sarbatoreste hramul. Astfel, incepand cu ora 8.

00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, va savarsi Sfanta Liturghie. La eveniment va participa si Preasfintitul Longhin, episcop de Banceni - Ucraina.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, absolventii Facultatii de Teologie vor depune juramantul de credinta fata de Biserica.

De asemenea, pentru a marca importanta sarbatorii, slujitorii catedralei vor savarsi slujba de priveghere pe tot parcursul noptii de vineri spre sambata.

Totodata, anul acesta se implinesc 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei. Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de catre pictorul profesor Gheorghe Popescu si de catre Niculina Dona din Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa André Doré.

Catedrala adaposteste pretioase moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte).

Catedrala arhiepiscopala are statut si regim de manastire din anul 2002.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.

27 Iunie 2013

Vizualizari: 179

Voteaza:

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE