Hramul Catedralei Episcopale din Caransebes

In Duminica a II-a dupa Pasti, Catedrala Episcopala din Caransebes si-a sarbatorit hramul. Anul acesta bucuria duhovniceasca a fost sporita prin prezenta, pentru prima data, in mijlocul credinciosilor caransebeseni a moastelor Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului, particele din moastele Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Ardealului, precum si particele din moastele Sfantului Ioan Rusul de la Manastirea Sfantul Ioan Rusul din Giurgiu.

Moastele Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos au fost aduse la Caransebes, cu incredintarea IPS Mitropolit Nicolae al Banatului, de catre o delegatie condusa de catre PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. O delegatie a Episcopiei Giurgiului, condusa de catre PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a adus spre cinstire in catedrala ortodoxa a Banatului Montan si o parte din moastele Sfantului Ioan Rusul. Totodata, au fost depuse in catedrala episcopala din Caransebes, spre cinstire, si o parte din sfintele moaste ale Sfantului Mitropolit Andrei Saguna, care au fost daruite de catre IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, Eparhiei Caransebesului.

Duminica dimineata a fost oficiata Sfanta Liturghie, la Catedrala Episcopala cu hramurile "Invierea Domnului" si "Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul" din Caransebes, de catre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe romane din care au facut parte: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Nicodim, Episcopul Devei si Hunedoarei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord si Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, fiind inconjurati de un impresionant sobor de preoti si diaconi.

La slujba au participat autoritati centrale, judetene si locale, slujitorii altarelor din Caransebes, insotiti de credinciosi, tineri si copii, precum si sute de credinciosi din localitate si imprejurimi. La momentul potrivit IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a impartasit un bogat cuvant de invatatura credinciosilor prezenti.

PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, adresat cu prilejul manifestarilor religioase organizate de Episcopia Caransebesului la sarbatorirea hramului Catedralei Episcopale din Caransebes.

La final, potrivit traditiei locale, dl Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebes, a deschis "Ruga de la Oras", iar ansambluri folclorice reprezentative din Caransebes au pregatit pentru cei prezenti un buchet de dansuri populare.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

 

22 Aprilie 2012

Vizualizari: 465

Voteaza:

Hramul Catedralei Episcopale din Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE