Hramul istoric al Catedralei Patriarhale

Sărbătorile Înălţarea Domnului şi Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare şi mama sa Elena sunt cinstite joi, 21 mai 2015, în Biserica Ortodoxă Română. Cu acest prilej, Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul istoric, lăcaşul de cult aflându-se de 357 de ani sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Alături de Preafericirea Sa s-au aflat următorii ierarhi: Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal şi Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Hristos Domnul este lumina şi viaţa vieţii noastre

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi pe Colina Bucuriei şi a spus că după Înălţarea Domnului, Duhul Sfânt este Cel Care ne va călăuzi spre toate lucrurile bune

„Învăţăm din Evanghelia de astăzi că Hristos Domnul ne binecuvintează, ne iubeşte chiar dacă noi nu Îl vedem. De ce S-a înălţat la Cer şi a trimis şi pe Duhul Sfânt ? Pentru că atunci când era pe pământ ca om şi era văzut faţă către faţă El era un vizavi, Cineva în faţa noastră. Prin Duhul Sfânt Care nu are chip de om, dar care doreşte ca fiecare om să-şi modeleze viaţa după chipul lui Hristos Cel din faţa noastră devine Hristos în noi. Deci, din Persoană Care stă în faţa noastră Hristos Domnul înălţat la Cer prin lucrarea Duhului Sfânt devine viaţa vieţii noastre. De aceea, Apostolul spune Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Când Se va arăta Hristos viaţa noastră, când Se va arăta întru slavă, ne vom arăta şi noi împreună cu El. Deci, Hristos, viaţa noastră locuieşte în noi prin Harul Duhului Sfânt, prin Sfintele Taine, prin toată lucrarea Bisericii. El nu mai este vizavi, ci este lumina şi viaţa vieţii noastre”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Nu există înălţare fără smerenie, nu există preaslăvire fără jertfire

Tot astăzi, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi la troiţele şi monumentele din ţară şi străinătate au fost pomeniţi Eroii neamului românesc.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a explicat legătura dintre Sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor.

„Ziua Eroilor a fost stabilită de către Stat şi Biserică în 1920 prin Decret regal şi prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În timpul comunismului a fost suprimată oficial, dar după schimbările din 1989 a revenit ca zi de pomenire a eroilor. Astfel, în anul 2003 Parlamentul României a dat o lege în care declară Sărbătoarea aceasta a Înălţării Domnului ca Zi a eroilor şi Sărbătoare Naţională şi aceasta pentru a arăta importanţa ei. De ce Biserica a rânduit ca ziua de pomenire a eroilor să fie tocmai la Sărbătoarea Înălţării Domnului ? Pentru ca să ne arate că nu există Înălţare fără smerenie, că nu există Preaslăvire fără jertfire. Că Hristos S-a înălţat întru slavă după ce S-a smerit pe Sine până la moarte trecând prin moarte pe Cruce prin Îngropare şi apoi prin Înviere şi Înălţare a fost preaslăvit. Deci, pe aceşti eroi români care cu multă iubire jertfelnică smerită şi-au dăruit viaţa pentru credinţă, pentru patrie şi pentru popor pe aceştia îi cinstim în Ziua preaslăvirii Înălţării Domnului la Ceruri”, a mai explicat Preafericirea Sa.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au o legătură deosebită cu Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă

Tot astăzi credincioşii ortodocşi i-au sărbătorit pe Sfinţii Împăraţi cei întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena. Ei au o legătură deosebită cu Hristos, întemeiată pe Sfânta Cruce, a mai subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au o legătură deosebită cu Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă, deoarece Sfântul Constantin a văzut pe Cer ziua în amiaza mare semnul Crucii format din lumină, adică semnul lui Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă care se află în Ceruri şi prin semnul Crucii l-a chemat la biruinţă împotriva adversarului său Maxenţiu lângă Roma şi la convertire pentru că el a devenit primul împărat creştin al Imperiului Roman. Sfânta Elena a descoperit Crucea în mormânt la Ierusalim. Sfântul Constantin a văzut Crucea pe Cer. De aceea, Crucea este pictată între ei, ei ţinând Crucea şi unul şi altul. Sfântul Constantin fiindcă a văzut-o pe Cer şi Sfânta Elena pentru că a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul la Ierusalim”.

Au fost pomeniţi astăzi în toate bisericile din ţară şi străinătate eroii neamului românesc. La Catedrala patriarhală eroii au fost pomeniţi în cadrul ecteniei întreite.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române dirijată de Pr. Conf. Dr. Stelian Ionaşcu.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire şi au fost trase clopotele ca prinos de recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Credincioşii prezenţi astăzi au putut aduce cinstire sfintelor moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi ale Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat de pe esplanada din faţa Catedralei Patriarhale.
Sursa: basilica.ro

 

.

22 Mai 2015

Vizualizari: 288

Voteaza:

Hramul istoric al Catedralei Patriarhale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE