Hramul Manastirii Piatra Scrisa

In Duminica intai dupa Rusalii, a Tuturor Sfintilor, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a participat la traditionalul hram al Manastirii Piatra Scrisa. Cu acest prilej, Chirarhul a savarsit Sfanta Liturghie in altarul de vara al manastirii, fiind inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

La Sfanta Liturghie au participat credinciosi si credincioase din localitatea Armenis si localitatile invecinate, precum si numerosi pelerini care participa an de an la sarbatoarea duhovniceasca a Manastirii Piatra Scrisa pentru a primi din partea lui Dumnezeu har si binecuvantare.

Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theosis” al manastirii.

Vorbind despre importanta acestei manastiri pentru Episcopia Caransebesului, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a precizat: „Ne-a ajutat Dumnezeu si in acest an sa venim aici, la hramul principal al acestei manastiri, Duminica Tuturor Sfintilor. Manastirea Piatra Scrisa este o manastire de referinta in cadrul Episcopiei Caransebesului, in cadrul Mitropoliei Banatului, precum si pentru Patriarhia Romana. Este o manastire de referinta si pentru faptul ca are o icoana a Preasfintei Treimi in biserica veche, o icoana despre care nu cunoastem prea multe detalii, dar stim ca se afla pictata de Dumnezeu, sau de mana omeneasca, pe o piatra, pe o stanca, din acesti munti binecuvantati ai Banatului. Nu este o icoana oarecare, ci este tocmai icoana Sfintei Treimi: Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu Sfantul Duh. Aceasta piatra scrisa, piatra pictata, este si va ramane pana la sfarsitul veacurilor o marturie a credintei noastre si o dovada a purtarii de grija pe care Dumnezeu o are fata de noi poporul cel binecredincios. Dumnezeu ne-a cercetat si ne-a trimis in multe locuri si in multe randuri semne si minuni ca noi sa credem si sa-L marturisim pe Dumnezeu. Si aici, la la sfanta manastire de la Armenis, avem o marturie ca Dumnezeu ne-a cercetat pe noi poporul Sau, ne-a trimis un semn spre intarirea credintei noastre, iar noua, celor care am venit si venim cu evlavie la aceasta sfanta manastire, nu ne ramane altceva, decat sa spunem impreuna cu psalmistul David «Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru, Tu esti Dumnezeu care faci minuni»”.

Asezamantul monahal de pe Valea Timisului este cunoscut credinciosilor din zona pentru icoana „Sfintei Treimi”, aparuta in piatra, in biserica mica a asezamantului. Aparitia acesteia este invaluita in mister, credinciosii marturisind ca este o minune si nu a aparut prin zugravirea de catre mainile unui mester. Traditiile orale sunt diverse, insa prima mentiune documentara sigura despre Piatra Scrisa apare pe o harta militara austriaca din anul 1788, in care pe acest loc este trecuta stanca Sfintei Treimi. Datorita infiltratiilor de apa in stanca ce adaposteste icoana, aceasta a necesitat restaurarea in 1822 de catre Moise Buru Scriitorul din Caransebes. Ulterior a fost ridicata o capela pentru a adaposti icoana Sfintei Treimi.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 769

Voteaza:

Hramul Manastirii Piatra Scrisa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE