Hramul Manastirii Topolnita


Hramul Manastirii Topolnita

In fiecare an la 29 august, Biserica noastra dreptmaritoare praznuieste "Taierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezatorul". La aceasta data Manastirea Topolnita isi serbeaza hramul.

Inca din ajunul hramului, numerosi pelerini vin la sfanta manastire, acolo unde, la altarul de vara amenajat in incinta Manastirii Topolnita, participa la slujba de priveghere (Vecernia Sfantului cu Litie), continuata apoi cu Slujba Utreniei.    

In dimineata sarbatorii "Taierea Capului Sf.

Proroc Ioan Botezatorul" se va oficia slujba de sfintire a apei (Aghiasma Mica), dupa care, in jurul orei 09.00, cu emotie in suflet dar si cu aleasa bucurie duhovniceasca, in prezenta a numerosi  credinciosi, un ales sobor de preoti si diaconi il va intampina pe Prea Sfintitul Episcop Nicodim, urmand a se savarsi la altarul de vara al Sfintei Manastiri, Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.                                                         

Ca aducere aminte si prinos de recunostinta adusa ctitorilor, staretilor si vietuitorilor, inchinatorilor, donatorilor si binefacatorilor acestei manastiri, adormiti intru dreapta credinta, se va oficia apoi si o slujba de pomenire.

Manastirea Topolnita este un sfant asezamant monahal de calugari, cu viata de obste, sub staretia parintelui arhimandrit Pavel Nicolaescu. Se afla pe teritoriul comunei Izvoru Barzii din judetul Mehedinti.      Dupa traditie, prima biserica a fost zidita aici de Sfantul Nicodim, in secolul al XIV-lea. Biserica actuala, in forma de cruce, a fost ridicata in anul 1646, de Lupu Buliga - ,,ver capitan de plai". A fost pictata in anul 1673, in fresca, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul" si Dima ,,Romanul". Remarcabila este tema ,,Judecata de Apoi", pictata in fatada exterioara vestica, la fel ca la manastirile din Moldova.                                                                     

Dupa secularizare (1863), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930. In anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a facut reparatii partiale si s-au reconstruit trei chilii. Mai tarziu s-au executat reparatii si restaurari, prin grija vrednicului de pomenire I.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. In ultimii ani s-a construit un corp de chilii si un dig pentru prevenirea inundatiilor. Se cuvine sa amintim si faptul ca la data de 21 mai 1993 s-a sfintit biserica de lemn a manastirii, ce poarta hramul ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena".                                                             

Dupa Maica Domnului, Sfantul Ioan Botezatorul este cel mai mare dintre sfintii pe care biserica noastra ii cinsteste. Acesta apare in scena iconografica numita Deisis, adica mijlocire sau rugaciune pentru neamul omenesc, in care Mantuitorul Iisus Hristos, stand pe scaun, este inconjurat, in partea dreapta de Maica Domnului, iar in partea stanga de Sfantul Ioan Botezatorul. Este ultimul si cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, care l-a vestit si l-a botezat pe Mantuitor in apele Iordanului. Cu aceasta ocazie el a fost martor la aratarea (teofania) Sfantei Treimi: a auzit glasul Tatalui zicand: ,,Acesta este Fiul Meu iubit in care am binevoit" (Matei 3,17), a vazut Duhul Sfant in chip de porumbel, coborand peste Mantuitorul iar Fiul se boteza. In acele momente Sfantul Ioan a marturisit ,,Iata Mielul lui Dumnezeu cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1,19).                                                                                                                     

Biciuind cu asprime pacatele lumii, el nu l-a ocolit nici pe Irod Antipa, cel ce domnea in Galileea. Acest Irod traia in pacat cu sotia fratelui sau Filip, care se numea Irodiada si care avea o fiica Salomeea. La indemnul Irodiadei, Irod l-a inchis pe Sfantul Ioan in temnita. Cu prilejul serbarii zilei de nastere a lui Irod, acesta si-a chemat prietenii la ospat in castelul Moherus, iar in timpul petrecerii, Salomeea a dansat un dans ce l-a facut pe Irod sa-i promita orice ii va cere. La indemnul mamei sale, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezatorul pe tipsie. Sfantul Evanghelist Marcu ne istoriseste ca desi ,,regele s-a mahnit adanc, dar pentru juramant si pentru cei ce erau la masa nu a voit sa o intristeze" (Marcu 6,26). La porunca regelui, o sluga a mers si a taiat capul profetului in temnita,   l-a pus pe tipsie si l-a dat fetei, care l-a dat mamei sale.                                

Trupul Sfantului Ioan a fost inmormantat langa cel al profetului Elisei, dar cu timpul moastele lui sfinte au peregrinat in Rasarit si Apus, acestea fiind cinstite de crestini, asezate sub altare ca purtatoare ale sfinteniei. Mana dreapta a Sfantului Ioan a ajuns la noi, dar a fost daruita de domnitorul Neagoe Basarab Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte Athos. In anul 453, s-a descoperit la Emesa, in Siria, capul profetului care a fost dus la Constantinopol. De aici, cruciatii, in 1204 l-au dus in Franta, in biserica din Amiens.                                

Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se praznuieste mereu pe post, in orice zi a anului ar cadea, intrucat Sfantul Ioan Botezatorul a fost cel mai mare postitor.

 Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

27 August 2008

Vizualizari: 879

Voteaza:

Hramul Manastirii Topolnita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE