Hramul Manastirii Vorona, o sarbatoare traditionala

Sute de credinciosi din toata Moldova au participat ieri la sarbatoarea hramului Manastirii Vorona din judetul Botosani. Trei ierarhi au savarsit slujba Sfintei Liturghii.

Pelerinii si-au indreptat si anul acesta pasii catre Manastirea Vorona care si-a serbat principalul hram, ieri, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Programul liturgic a inceput marti seara cu slujba Privegherii si a continuat ieri-dimineata cu Taina Sfantului Maslu. In jurul orei 9:00, soborul de preoti si diaconi, alaturi de care s-a aflat si stavrofora Teofana Scantei, stareta Manastirii Vorona, i-a intampinat pe ierarhii slujitori: Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Meletie, Episcopul Hotinului, si PS Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria.

Cei trei ierarhi s-au inchinat in Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ dupa care au savarsit Sfanta Liturghie in fata arhondaricului Manastirii Vorona. Din soborul de 30 de preoti si diaconi au facut parte mai multi parinti stareti si preoti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si din Episcopia Hotinului. Raspunsurile la strana au fost date de un grup de studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, dirijat de Constantin Leonte.

"De mic vin la hramul Manastirii Vorona“

Pelerinii veniti la hramul Manastirii Vorona au infruntat frigul si ploaia timp de cateva ore pentru a fi partasi la rugacianile din timpul programului liturgic. In apropierea Manastirii Vorona s-a desfasurat ieri, dupa Sfanta Liturghie, ce-a de-a XXXVI editie a Serbarilor Padurii, in cadrul carora au evoluat mai multe formatii artistice de cantece si dansuri. "In fiecare an am participat la Sfanta Liturghie a hramului Manastirii Vorona. Ploaia nu m-a impiedicat sa vin la sarbatoarea manastirii pentru ca mi-am dorit sa vin. Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este pentru mine o mare bucurie“, a spus Niculina Zaharia din satul Joldesti, comuna Vorona. "Este traditie la noi, de mic vin la hramul Manastirii Vorona. Trebuie sa ne gandim in primul rand la Dumnezeu. M-am rugat pentru toata lumea. Desi am reumatism la maini si la picioare nu mi-a fost frig, Maica Domnului ne ajuta si ne intareste“, a declarat Gheorghe Rusu din localitatea Vorona Noua, comuna Vorona.

"Smerenia cea mai adanca“ a Maicii Domnului

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile sarbatorii Nasterii Maicii Domnului. "Astazi (n.r. ieri) sarbatorim implinirea rugaciunilor batranilor Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, dar si a rugaciunilor tuturor acelora care au nadajduit venirea Mantuitorului Hristos. Smerenia este cuvantul pe care Biserica il arata credinciosilor astazi: smerenia Mantuitorului Hristos care Se coboara, chip de rob luand, si smerenia cea mai adanca a Preacuratei Maici. Rezultatul smereniei este binecuvantarea lui Dumnezeu. Crestinii ortodocsi o cinstesc atat de mult pe Maica Domnului, care v-a chemat astazi (n.r. ieri) sa infruntati ploaia si sa va bucurati de harul Fecioarei Maria. Crestinii care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc pe el sunt asezati de Mantuitorul langa Maica Domnului. Calugarul sa se roage intru smerenie pentru sine si pentru lume, iar cei care poarta crucea familiei sa nasca prunci si sa-i creasca in frica lui Dumnezeu“, a explicat Parintele Mitropolit Teofan. Ierom. Arsenie Margineanu, duhovnicul Manastirii Vorona, a primit rangul de protosinghel. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

09 Septembrie 2010

Vizualizari: 895

Voteaza:

Hramul Manastirii Vorona, o sarbatoare traditionala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE