Hramul scolilor teologice ortodoxe clujene

Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au fost praznuiti astazi, 30 ianuarie 2014, in Biserica Ortodoxa. Aceasta sarbatoare dateaza din secolul al XI-lea, din timpul domniei imparatului bizantin Alexios I Comnenul.

Cinstirea comuna a celor trei ierarhi a inceput a se face in urma unui vis avut de Episcopul Ioan al Evhaitelor. Atunci s-a stabilit ca cei trei ierarhi sa fie praznuiti impreuna in data de 30 ianuarie. Din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au devenit ocrotitorii institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume. Aceasta pentru a recunoaste importanta operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxa.

Astazi, in ziua praznuirii lor, toate unitatile de invatamant teologic ortodox si-au serbat hramul. La Cluj-Napoca, hramul Facultatii si Seminarului de Teologie Ortodoxa a fost sarbatorit prin oficierea Sf. Liturghii de catre IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. Slujba a fost savarsita in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca in prezenta a sute de credinciosi, oficialitati locale si tineri teologi. Alaturi de IPS Andrei au slujit preoti profesori de la cele doua institutii de invatamant teologic din municipiu, membrii ai consiliului eparhial, precum si preoti si diaconi ai catedralei clujene.Raspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul Facultatii si Seminarului de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul slujbei, IPS Andrei a subliniat importanta pe care o are scoala si dascalul in formarea oamenilor, indiferent de profesia pe care ar urma-o: “Sfintii Trei Ierarhi au fost stundeti eminenti si au urmat cele mai vestite scoli din lume. Si atunci ne dam seama cat de important este dascalul si cat de importanta este scoala pentru devenirea noastra.”

De asemenea, Inaltpresfintia sa a aratat ca fapta este mai importanta decat cuvantul si poate fi cu adevarat un exemplu pentru cei din jur: “E important cuvantul atunci cand transmitem mesajul, dar sa stiti ca e mai important exemplul. Avva Isidor Pelusiotul spune ca si daca e bun cuvantul, poate jigni. Dar fapta niciodata. Fapta convinge. Dar cand si cuvantul si fapta se asociaza sunt o adevarata filozofie.”Sf. Liturghie s-a finalizat cu o slujba de Te-Deum, in semn de multumire fata de binefacerile revarsate asupra institutiilor teologice din intreaga lume. Cu acest prilej, IPS Parinte Andrei a acordat, in semn de apreciere, cateva distinctii din partea Arhiepiscopiei Clujului. Inspectorului de Religie al Judetului Cluj, parintelui Marian Sidon i s-a acordat rangul de iconom. De asemenea, inspectorul scolar general al judetului Cluj, Valentin Cuibus si inspectorul scolar general adjunct, Mariana Pop au fost distinsi cu diplome de aleasa cinstire.

La final, a luat cuvantul pro-rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. Ioan Bolovan care a vorbit despre importanta unitatii nationale, atat in problemele sociale cat si in viata spirituala: “Cred ca noi dascalii si preotii, trebuie sa ne straduim mai mult sa-i educam pe cei de langa noi sa devenim nucleele in jurul carora sa se creeze retelele de solidaritate. Suntem o natiune prea dezbinata, prea macinata de rivalitati si aceasta ne face sa fim neputinciosi sa infruntam provocarile, sa facem fata acestor vulnerabilitati si meteorologice si economice si sociale si mai ales spirituale, cu care ne confruntam.


Sursa: radiorenasterea.ro

.

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 284

Voteaza:

Hramul scolilor teologice ortodoxe clujene 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii trei ierarhi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE