Hramul Sfintei Parascheva, o cruce grea, dar frumoasa pentru slujitorii Catedralei mitropolitane

Timp de o saptamana, preotii slujitori de la Catedrala mitropolitana din Iasi, dar si parinti de la manastirile Arhiepiscopiei Iasilor vor fi implicati in derularea programului liturgic dedicat hramului. La sfarsitul acestei saptamani va fi schimbat vesmantul ce acopera moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cea mai importanta parte din hramul Sfintei Cuv. Parascheva il reprezinta programul liturgic. Sfintele slujbe vor incepe duminica dimineata.

Slujitorii de la Catedrala mitropolitana din Iasi si cei de la manastirile din Arhiepiscopia Iasilor isi vor desfasura activitatea atat la racla Ocrotitoarei Moldovei, cat si in cele doua lacasuri de cult din curtea Mitropoliei. Preotii calugari se vor ocupa si de ordinea din sfantul lacas. Racla cu moastele a 33 de sfinti asezata in baldachinul care adaposteste moastele Sfintei Parascheva va ramane spre inchinare in Catedrala. Pe parcursul acestei saptamani, 24 din 24 de ore, preotii se vor randui atat la racla Sfintei Parascheva depusa pe esplanada din fata Catedralei, cat si la baldachinul Sfintei din Catedrala. Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, va fi deschisa pe parcursul intregii saptamani viitoare. Aici pelerinii vor putea sa se spovedeasca. „Pentru slujitorii Catedralei acest hram este o cruce grea. Ne pregatim de pe acum pentru sfintele slujbe din aceasta perioada. Vor fi implicati preotii, diaconii si cantaretii Catedralei. Pe langa Corul „Chivotul“ al Catedralei mitropolitane, raspunsurile liturgice la strana in aceasta saptamana vor fi date de Corul «Byzantion» si Corul «Basileus» al Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sf. Vasile cel Mare» din Iasi“, a spus arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi.

Schimbarea vesmantului Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 30 de maici de la manastirile Galata, Copou, Miclauseni si Frumoasa se vor ocupa de colectarea pomelnicelor de la credinciosii care nu pot sta la rand. Dupa strangerea lor, pomelnicele vor fi aduse la sfantul altar si se va incepe pomenirea lor. Maine seara va avea loc schimbarea vesmantului ce acopera moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Invesmantarea moastelor Sfintei Parascheva se desfasoara dupa o ceremonie bine stabilita, la care nu participa decat cativa preoti. Catedrala se inchide in acest timp. Dupa terminarea sarbatorii inchinate Ocrotitoarei Moldovei vesmantul va fi inlocuit. „In timpul cantarii troparului, moastele Sfintei Parascheva se scot pe brate de catre preoti care poarta epitrahe si se asaza pe o masa folosita in mod special pentru aceasta randuiala. Se desface vesmantul vechi, timp in care se incepe slujba Acatistului. Moastele sunt invelite intr-un al doilea vesmant, care nu se schimba niciodata. Se spune ca acela este vesmantul in care s-au adus sfintele moaste si este ca un fel de sigiliu. Apoi se pune vesmantul nou, iar sfintele moaste sunt asezate din nou in racla“, a mai adaugat ahim. Dosoftei Scheul. Vesmintele care au imbracat moastele Cuvioasei sunt daruite spre binecuvantare bisericilor din tara si nu numai, in special celor care poarta hramul Sfintei Parascheva. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

07 Octombrie 2010

Vizualizari: 975

Voteaza:

Hramul Sfintei Parascheva, o cruce grea, dar frumoasa pentru slujitorii Catedralei mitropolitane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE