Iasul va fi gazda a peste 6000 de tineri intre 1 si 4 septembrie

In perioada 1-4 septembrie 2017 Departamentul de Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, vor organiza a patra ediție a „Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși” (ITO), ce va avea tema „Tânărul în căutarea libertății”.

Gabriela Pipirig, manager proiect, a precizat faptul că „Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox aduce la Iași 5000 de tineri în perioada 1-4 septembrie, cărora li se vor alătura duminică, 3 septembrie, alți 1000. Vom avea astfel ocazia să devenim gazde pentru 6000 de tineri. Sunt tineri care vin din toată România, pe de o parte, și, pe de altă parte, tineri care provin din 32 de țări, precum: Cipru, Muntenegru, Albania, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Irlanda. Acestora li se vor adăuga tineri din țări mai exotice, de pe continental african (Burundi, Uganda, Kenya, Congo, Malawi), dar și din SUA, Chile, Guatemala, Ecuador sau Venezuela.”

Pe parcursul celor patru zile, vor avea loc numeroase evenimente dedicate tinerilor, printre care cele mai importante vor fi: Conferința Tânărul în căutarea libertății susținută de Pr. Constantin Necula (2 septembrie, Grădina Palas), Marșul Tinereții (3 septembrie, Parcul Copou→Catedrala Mitropolitană) și Concertul exceptional Holograf, Orchestra Lăutarii și Maestrul Nicolae Botgros și Ion Paladi (3 septembrie, în fața Palatului Culturii). Gazda evenimentelor majore din perioada 1-4 septembrie va fi Daniel Buzdugan.

Participanții sunt tineri ortodocși, băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, cu experiență în structurile parohiale sau asociațiile de tineret (ASCOR, ATOR, LTCOR ș.a.).

„Este o mare șansă pentru noi, dar este și o provocare. Încercăm să facem ca tinerii aceștia să plece cu o amintire frumoasă de la Iași, cu câteva lămuriri în ceea ce privește libertatea. Adesea îi auzim pe tineri, când sunt întrebați dacă sunt liberi, că zic că sunt liberi. Dar dacă sunt puși să explice ce înseamnă, spun că „facem ce vrem”. Dar vedem că acest „facem ce vrem” nu întotdeauna duce la realizarea lor, la împlinirea lor, ci adesea la ruinarea lor. Putem întreba profesorii sau pe cei care se întâlnesc cu tinerii foarte des. Întâlnirea cu tinerii este o încercare de primenire a societății, de a le acorda încredere, de a le oferi niște răspunsuri, de a ne împrieteni cu ei și a le arăta că suntem aproape atunci când au întrebări și că pot primi răspunsuri”, a subliniat Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

La conferința de presă au mai luat cuvântul și Colonel dr. Mircea Tulică, Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, Emanuel Buta, președinte ASCOR Iași și Diana Elena Siminciuc, membru ATOR Iași.

ITO 2017 se încadrează în seria evenimentelor organizate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Baia Mare (în 2013 și 2014), Cluj (în 2015) și București (în 2016).

Scopul principal al acestui eveniment este reprezentat de crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de/invite în Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului între grupurile de tineret din țară și străinătate.

Obiectivele întâlnirii:

• Promovarea modelelor creștin ortodoxe;

• Formarea tinerilor;

• Încurajarea dialogului între tineri.

Parteneri ITO 2017:

• Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Iași, Consiliu Județean Iași;

• Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași;

• Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) Iași, Palas Mall, Rofilco, YTranslations, Editura Doxologia, Asociația Art-Meșteșugurile Prutului, Asociația Comunio.

Parteneri media ITO 2017: Doxologia.ro, Trinitas TV, Radio Trinitas, Basilica.ro, TVR 1 – Universul Credinței, InOras.ro, Ziarul Lumina, Ziarul Evenimentul.

Mai multe detalii despre eveniment și noutăți sunt disponibile online, pe http://ito2017.ro/.

22 August 2017

Vizualizari: 480

Voteaza:

Iasul va fi gazda a peste 6000 de tineri intre 1 si 4 septembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE