Icoana - fereastra spre Dumnezeu

Lumina Ortodoxiei; Icoana - fereastra spre Dumnezeu, manifestare religios-culturala la Biserica Icoanei din Bucuresti

In zilele de 23 si 24 martie 2013, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Pasti), cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la biserica ICOANEI din Bucuresti va avea loc a VI-a editie a manifestarii religios-culturale intitulata "ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU", organizata de Arhiepiscopia Bucurestilor si Protoieria 2 Capitala in colaborare cu Primaria Sectorului II.

Joi, 21 martie 2013, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Manastirea Namaiești - jud Arges va fi adusa spre a fi purtata in procesiunea organizata in ziua de 24 martie 2013 la Biserica Icoanei din Bucuresti.

Sambata, 23 martie 2013, programul manifestarii va continua cu slujba Vecerniei (la orele 17.00) si procesiunea Lumina Ortodoxiei (la orele 18.30) in jurul parcului Icoanei din apropiere. In timpul procesiunii, preotii si credinciosii vor purta in maini lumanari aprinse si vor canta imne bisericesti. Un detasament de jandarmi in uniforme de gala vor purta in maini torte aprinse.

Duminica, 24 martie 2013, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica ICOANEI, de la orele 13.30, va avea loc procesiunea Icoana - fereastra spre Dumnezeu in jurul parcului Icoanei, cu opriri in cele patru laturi ale parcului. Preotii vor purta vesminte preoţesti si cruci de binecuvantare in maini. Credinciosii vor purta in maini icoane si iconiţe tip insigna in piept. In fruntea procesiunii vor fi purtate icoane imparatesti, steaguri bisericesti, cruci mari si toaca. La final, va fi citita rugaciunea de sfinţire a icoanelor.

***
Icoana Maicii Domnului cu pruncul de la Manastirea Namaiesti - jud Arges este considerata a fi una dintre cele 12 pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, la dorinta Maicii Domnului. Aceasta le-a dat apoi apostolilor inainte de a pleca la propovaduire. Potrivit aceleiași tradiții, icoana ar fi fost adusa la noi in tara de Sfantul Apostol Andrei. Datorita vicisitudinilor vremii biserica și icoana au fost acoperite de praful timpului și al uitarii și au fost descoperite in urma unui vis, de un cioban care pastea oile in zona. Incepand din secolul XVI manastirea Namaiesti a dus o viata duhovniceasca fara intrerupere, avand in centru renumita icoana considerata ca fiind facatoare de minuni. In anul 1778 sfanta icoana a fost imbracata intr-o rama de argint de catre Enache Postelnicu, iar in 1913 peste aceasta rama veche s-a pus o alta rama mai mare, pe cheltuiala doamnei Elena General Rosty.

Astazi icoana este renumita prin ajutorul dat femeilor care se roaga pentru a naste copii, pentru ajutorul dat bolnavilor de boli grave sau tuturor celor care se afla in necazuri.

PROGRAM PELERINAJ ”ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU”
21-24 MARTIE 2013

JOI 21 MARTIE 2013
La ora 17.00 va sosi Icoana facatoare de minuni de la Namaiesti la biserica Icoanei, unde va ramane pana pe data de 25 martie.

VINERI 22 MARTIE 2013
18.00 - 19.30 -Slujba Pavecernitei la biserica Icoanei.
19.30 - Cuvant de invatatura. In continuare corala bisericii Icoanei va sustine un concert de cantari religioase din perioada Postului Mare.

SAMBATA 23 MARTIE 2013
17.00 -18.30 - Vecernia la biserica Icoanei
18.30 - 19.30 - Procesiunea “Lumina Ortodoxiei”.
Se pleaca cu lumanari aprinse, incepand din curtea bisericii Icoanei spre Parcul Gradina Icoanei. Procesiunea va avea urmatoarea alcatuire Sfanta Cruce, Toaca de lemn, ripide, steaguri bisericesti, preoti cu lumanari aprinse, militari cu torte aprinse, credinciosi cu luminari aprinse. Traseul va fi in jurul Parcului.
19.30 - 20.30 - Citirea unor rugaciuni si interpretarea unor cantari bisericesti pe traseu, de catre corala parohiei Icoanei. Alocutiuni despre Lumina Ortodoxiei, cantari bisericesti (pe scena amenajata in parcul Icoanei).
20.30 - Revenirea participantilor in curtea bisericii Icoanei.

DUMINICA 24 MARTIE 2013
10.00 – 12.00 - Sfanta Liturghie in biserica Icoanei sau pe un podium amenajat in fața bisericii.
12.00 – 13.00 - Deplasarea credinciosilor spre Parcul Gradina Icoanei, unde se vor uni cu credincioșii tuturor parohiilor care participa la procesiune.
13.30 – 14.15 - Pelerinajul ”Icoana-fereastra spre Dumnezeu” se va desfasura in jurul parcului Gradina Icoanei, in urmatoarea ordine:
• Sfanta cruce
• toaca
• ripide
• steaguri bisericesti
• icoane mari purtate pe baldachin
• preoti cu sfanta cruce de binecuvantare in mana, imbracati cu epitrahil si felon
• credinciosi cu icoane in maini
Se inconjoara Parcul Icoanei ca si la procesiunea din seara precedenta, cu opriri si rostiri de ectenii.

14.15 – 15.00 - Slujba de sfințire a icoanelor purtate de credinciosi.
• Rostirea Marturisirii de Credinta (Crezul)
• Alocutiunea rostita de dl. Primar Neculai Ontanu
• Cuvant de invatatura

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

21 Martie 2013

Vizualizari: 939

Voteaza:

Icoana - fereastra spre Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE