Icoana Maicii Domnului Iordanita prezenta in Romania 1- 6 martie 2017

Icoana Maicii Domnului Iordănița va fi adusă între 1-6 martie 2017 pentru prima oară în România, pentru a participa la sărbătoarea și pelerinajul organizat în Duminica Ortodoxiei, de Parohia Icoanei. Icoana va fi aşezată spre închinare credincioşilor miercuri, 1 martie 2017, la Biserica Icoanei din Bucureşti, începând cu ora 08:00. Aceasta va rămâne în Capitală până luni, 6 martie 2017, ora 19.00.

Icoana s-a aflat timp de mai bine de 30 de ani în biserica Schitului Românesc de la Iordan. Iordănița, sau Ocrotitoarea Iordanului este icoana la care s-a rugat Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, atunci cînd slujea ca egumen al Schitului românesc de la Iordan (1947-1952).

În anii 1967-1970, din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată iar obiectele sfinte care au fost salvate au fost duse la Așezământul Românesc de la Ierusalim (este și cazul Icoanei Maicii Domnului Iordănița).

ICOANA MAICII DOMNULUI IORDĂNIȚA

Această sfântă icoană numită IORDĂNIȚA ce se tâlcuieşte OCROTITOAREA IORDANULUI, s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al - Yahud , la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos. A fost ferecată în argint
și dăruită bisericii românești de Gh. Petra, Dumitru Vasile și Stelian Ionescu, în anul 1939.

În fața acestei icoane se ruga și plângea Sfântul Ioan Iacob Românul în vremea cât a slujit ca egumen la Schitul Românesc de la Iordan. A  săvârşit multe minuni și a ascultat rugăciunile multor pelerini români și pusnici de pe Valea Iordanului.

În anii 1967 - 1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată, turla centrală a căzut, iar pereții au fost găuriți de bombe. Atunci schitul
românesc s-a pustiit, călugării au plecat, unele din obiectele sfinte fiind salvate și duse la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim, între care și această icoană a Maicii Domnului IORDĂNIȚA.

În prezent icoana este așezată în pridvorul bisericii Așezământului Românesc din Ierusalim, în anul 2014 i-a fost sculptat în România un baldachin în lemn de stejar de
către Preotul Mircea Ursache din Piatra Neamț, prin grija Arhim. Timotei Aioanei – Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă și a fost împodobită cu trei candele mari de argint executate la Atelierele Patriarhiei Române din București, prin grija Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri (2015).

Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei – 5 martie 2017, cu Înalta binecuvântare a PF Patriarh Daniel, Icoana MD Iordănița va fi adusă pentru prima dată în România pentru a participa la sărbătoarea și pelerinajul cu icoane organizat de Parohia Icoanei din București. Credincioșii se vor putea astfel închina la icoana la care se ruga Sf Ioan Iacob (primul sfânt român trecut oficial în Calendarul Patriarhiei Ierusalimului în data de 31.01.2016) și vor putea afla istoria Schitului Românesc de pe malul Iordanului, locul istoric al Botezului lui Iisus. (Arhim. Teofil Anăstăsoaie – Reprezentantul BOR la Sfintele Locuri)

Sursa: protopopiatul2capitala.ro

 

02 Martie 2017

Vizualizari: 4587

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Iordanita prezenta in Romania 1- 6 martie 2017 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE