Icoane bizantine si postbizantine din Grecia, la Bucuresti


Icoane bizantine si postbizantine din Grecia, la Bucuresti

 

La Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va fi vernisata astazi (ora 18.00) in Corpul Stirbei al institutiei din Calea Victoriei, expozitia intitulata "De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului. Icoane bizantine si postbizantine din Grecia". Organizata in colaborare cu Fundatia Culturala Greaca, expozitia - cuprinzand 64 de icoane bizantine si postbizantine care dateaza din secolele XIII-XVIII - ofera iubitorilor de arta din Romania posibilitatea de a admira exponate pretioase ce provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin si Crestin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum si dintr-o colectie particulara. O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colectia Dimitris Kontominas.

Acestea apartin scolii cretane, care combina tehnica bizantina cu influente stilistice occidentale. Expozitia doreste sa promoveze spiritualitatea credintei ortodoxe asa cum este ea exprimata in arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin si modul cum a fost pastrata traditia in timpul dificilei perioade de ocupatie otomana. Icoanele prezentate reveleaza unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidenta pana la sfarsitul secolului al XV-lea.


La eveniment vor participa Roxana Theodorescu, director general al MNAR, Michalis Liapis, ministrul Culturii din Grecia, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii din Romania, E. S. Georgios Poukamisas, ambasadorul Greciei in Romania, si George Babionitis, presedintele Fundatiei Culturale Grecesti, precum si numeroase personalitati din mediul diplomatic, cultural si de afaceri din Romania. Vernisajul expozitiei (ce va ramane deschisa pana la 15 ianuarie 2009) va fi prefatat de o conferinta de presa programata la ora 11.00.

Veronica Marinescu

Sursa: Curierul National

.

05 Octombrie 2008

Vizualizari: 939

Voteaza:

Icoane bizantine si postbizantine din Grecia, la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE