Icoane langa poligon


Complexul National Muzeal ASTRA planifica desfasurarea unor activitati culturale la Cincu.
Complexul National Muzeal ASTRA manifesta un interes special in promovarea specificului cultural al comunei Cincu din judetul Brasov. Se are in vedere reliefarea culturii si artei traditionale din aceasta comuna. In cadrul programului se vor desfasura manifestari dedicate comemorarii lui Nicolae Suciu, artist in pictura icoanelor pe sticla. In prima parte a lunii martie, la Cincu, va avea loc o intilnire la care vor lua parte personalitati ale etnografiei romanesti, in care va fi discutat modul de derulare al proiectului.



Deschidere culturala
Avind ca baza deschiderile culturale, premergatoare anului 2007, cit si contextul instalarii unei baze NATO, la Cincu, Complexul National Muzeal ASTRA (CNM ASTRA) manifesta un interes special in promovarea specificului cultural al acestei comune. Astfel, se tinteste spre conturarea personalitatii artistului Nicolae Suciu si pe reliefarea culturii si artei traditionale din comuna Cincu, judetul Brasov. In cadrul programului se vor desfasura manifestari dedicate comemorarii lui Nicolae Suciu, artist in pictura icoanelor pe sticla. In acest context, Corneliu Bucur, directorul general al CNM ASTRA, a propus primarului comunei Cincu o intilnire, in prima parte a lunii martie, in cadrul careia va fi discutat modul de derulare al proiectului.

Consultanta de specialitate
In cadrul acestei intilniri, oficialitatilor din Cincu le-a fost sugerata invitarea unor personalitati ale etnografiei romanesti, precum Ligia Fulga, director al Muzeului de Etnografie din Brasov, Oana Petrica, director al Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Corina Mihaescu, specialist expert din cadrul aceluiasi centru, precum si directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Brasov si al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov. „In proiectul de colaborare pentru organizarea acestui moment cultural a fost antrenat si mesterul popular Nicolae Diaconu, care va realiza o placa comemorativa, cu efigia din profil a lui Nicolae Suciu, care va constitui o adevarata emblema blazonica a Casei-Muzeu, dedicata marelui pictor de icoane din Cincu“, spune Adda Maria Popa, muzeograf din cadrul Muzeului Civilizatiei Transilvane ASTRA.

Creatie contemporana religioasa
Un proiect complementar acestor manifestari are in vedere organizarea anuala a unui colocviu national de pictura pe sticla, cu participarea iconarilor din toata tara si a unor specialisti in domeniu. Prin acest colocviu se doreste analiza calitatatii creatiei contemporane religioase si indrumarea efortului in cercetarea traditiei.
De asemenea, se tinteste spre combaterea kitsch-ului si a desacralizari, fenomene tot mai des intalnite in sfera artistica din prezent.
 
 Monitorul de Sibiu 

.

14 Februarie 2006

Vizualizari: 2450

Voteaza:

Icoane langa poligon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE