Inaugurarea Centrului cultural catehetic Sf. Ioan Valahul in parohia Cut

In data de 4 noiembrie 2010, va avea loc inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ioan Valahul" din Parohia Cut.

Despre evenimentul de maine ne-a oferit detalii Parintele Nistor Adrian, Parohia Ortodoxa Cut, Protopopiatul Sebes.

„Centrul cultural-catehetic functioneaza in incinta casei parohiale din Cut, intr-o camera special amenajata, dotata cu mobilierul necesar desfasurarii in bune conditii a activitatilor ce urmeaza sa fie realizate aici.

Beneficiarii vor fi elevii de la Scoala cu cls. I-VIII „Septimiu Albini" din Cut, dar si alti tineri din parohia noastra, doritori sa participe la aceste activitati.

Dintre activitatile care se vor desfasura, mentionam:

- initierea tinerilor in pictura pe sticla, in urma unui parteneriat realizat impreuna cu Muzeul Unirii din Alba Iulia

- infiintarea unui atelier de olarit, sub indrumarea d-lui profesor Adam Romi de la Palatul copiilor din Alba Iulia

- organizarea unui grup folcloric de dansuri populare, sub indrumarea d-lui instructor Maier de la Clubul elevilor din Sebes discutii pe teme religioase

- proiectii de filme pe diferite teme si discutii pe marginea lor

- in perioada Postului Craciunului se vor desfasura intalniri cu grupuri de colindatori, care vor reactualiza sezatorile din trecut

- avand in vedere faptul ca in incinta casei parohiale din Cut mai exista si o Expozitie etnografica pe care am organizat-o in decembrie 2006, iar in anul acesta am reorganizat-o intr-un spatiu mult mai generos, amenajat la etajul casei parohiale, m-am gandit ca la centrul cultural catehetic sa desfasuram si activitati de valorificare a patrimoniului cultural local, prin care tinerii sa afle si sa invete cat mai multe lucruri legate de traditiile stramosilor lor.

Centrul cultural catehetic continua activitatile Ligii Tinerilor Ortodocsi din Cut, infiintata in anul 2003. Primul eveniment care va fi desfasurat in incinta centrului nostru va fi spre sfarsitul lunii noiembrie si va consta in prezentarea indrumarului pentru copii: „TARA SECASELOR - de la patrimoniul cultural local la patrimoniul cultural national". Aceasta este o actiune a Consiliului Judetean de prezentare a patrimoniului cultural intr-o varianta cat mai accesibila copiilor.

La inaugurarea Centrului cultural catehetic va participa Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei insotit de Parintele consilier Ion Galata, fiu al satului nostru, Parintele Jan Nicolae expert formator in cadrul proiectului Alege scoala si inspector responsabil cu cateheza in eparhia noastra, Parintele Nicolae Bolea inspector scolar la disciplina religie, Parintele Dorin Opris, inconjurati de un sobor de preoti din parohiile de pe Valea Secaselor, impreuna cu parintele protopop Eugen Moldovan. Din partea Consiliului Judetean vor participa domnul presedinte Ion Dumitrel, domnul director Ioan Bodea, doamna Elena Anghel si doamna Ana-Maria Grigorut. Din partea muzeului Unirii din Alba Iulia vor participa domnul director Gabriel Rustoiu si doamna Ana Dumitran. Din partea Sectorului Educational al Patriarhiei Romane va fi prezent domnul Veniamin Iliescu.

Manifestarile vor incepe joi, 04 noiembrie, la ora 13.00 in incinta casei parohiale din Cut. Va asteptam cu drag.” Parintele Nistor Adrian, Parohia Ortodoxa Cut, Protopopiatul Sebes.

Sursa: Radio Reintregirea
 

04 Noiembrie 2010

Vizualizari: 500

Voteaza:

Inaugurarea Centrului cultural catehetic Sf. Ioan Valahul in parohia Cut 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE