Inceputul anului bisericesc la manastirea 'Sf. Dionisie Exiguul'

Data de 1 septembrie reprezinta inceputul anului bisericesc și sarbatoarea sfantului dobrogean Dionisie Exiguul, cel caruia ii datoram impartirea timpului in doua mari perioade, inainte si dupa Hristos. In judetul Constanta, in apropierea comunei Targușor (Peștera Liliecilor), este un schit inchinat Sfantului Dionisie Exiguul.

Cu prilejul serbarii hramului, luni, 1 septembrie, incepand cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie și va sfinti o troita la acest așezamant monahal.

Printre sfintii dobrogeni istoria bisericeasca consemneaza prezenta Cuviosului Dionisie Exiguul, monah cu preocupari carturaresti si initiatorul cronologiei crestine. Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a nascut in Scythia Minor intre anii 460-470 si a murit in Italia, la Vivarium, pe la 545-550. Cercetatorii l-au numit fie „erudit daco-roman”, fie „Dionisie Romanul, o podoaba a Bisericii noastre stramosesti”.

S-a format in scolile si manastirile din Dobrogea, apoi, interesat de mediul monahal rasaritean, a mers in Orient, ajungand la Constantinopol. Chemat de papa Ghelasie, care avea nevoie de traducatori din limba greaca in limba latina, spre sfarșitul anului 496 s-a indreptat spre Roma, ramanand in Italia pana la sfarsitul vietii.

Este initiatorul calcularii erei crestine, adica al numararii anilor de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Dionisie Exiguul a tradus din greaca in latina canoanelor primelor patru sinoade ecumenice - Niceea, Constantinopol, Efes si Calcedon -, si a unor sinoade locale.

Cuviosul Dionisie Exiguul, parintele erei crestine si al dreptului bisericesc, a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 8-9 iulie 2008, cu data de praznuire 1 septembrie.

Proclamarea locala a canonizarii a avut loc in data 2 noiembrie 2008, la Catedrala arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta.


Biroul de Comunicare

.

29 August 2014

Vizualizari: 838

Voteaza:

Inceputul anului bisericesc la manastirea 'Sf. Dionisie Exiguul' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE