Innoirea Cuvuclionului din Biserica Sfantului Mormant

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine, a anunţat pe 22 martie că Patriarhia Ierusalimului va începe restaurarea generală a Cuvuclionului de la Biserica Sfântului Mormânt. Anunţul a fost făcut în prezenţa Custodelui franciscan al Locurilor Sfinte, pr. Pierbattista Pizzaballa, şi a Arhiepiscopului armean Nourhan Manougian.

Întâlnirea a avut loc, cu ocazia zilei onomastice a Întâistătătorului Bisericii Ierusalimului, în apropierea Cuvuclionului, lângă zidurile căruia au fost deja instalate schele din lemn, anunţă rusdm.ru. Decizia de restaurare a fost luată ca urmare a rezultatelor expertizei tehnice executate la solicitarea Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului de către specialişti din cadrul Universităţii Tehnice din Atena.

Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a căzut de acord asupra proiectului de restaurare cu Patriarhia Armeană de Ierusalim și Custodia franciscană a Locurilor Sfinte, care, conform statu-quo-ului în vigoare, de asemenea, au drept de folosinţă asupra Cuvuclionului. Restaurarea va fi făcută de către ingineri specialişti din cadrul Universităţii Tehnice din Atena, în coordonare cu experţi din Armenia și de la Universitatea din Florenţa. Lucrările de restaurare vor începe după praznicul Învierii Domnului, care anul acesta va fi pe 1 mai, şi vor dura aproximativ opt luni. La începutul anului 2017, lucrările ar trebui să fie încheiate. După cum a declarat Preafericitul Părinte Patriarh Teofil, accesul pelerinilor la Cuvuclion va fi permis chiar şi în timpul lucrărilor de restaurare.

De la zidirea ei, în 1810, capela numită Cuvuclion nu a fost reparată capital. Doar în anul 1947 ea a fost întărită temporar cu bare metalice. Construcţia are de suferit tot timpul din cauza umidităţii excesive din Biserica Sfântului Mormânt şi a căldurii de la mulţimea lumânărilor care ard aproape continuu. Din acest motiv s-a ajuns la nevoia consolidării construcţiei, a reparaţiilor la pereţii interiori şi exteriori, precum şi a înlocuirii fragmentelor deteriorate ale faţadei de piatră. În afară de aceasta, şi obiectele liturgice din capelă vor trebui curăţate de funingine.

Construcţia actuală a fost zidită în anul 1810, după schiţele arhitectului grec Nikolaos Komninos, în urma unui incendiu devastator care a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt în anul 1808. Proiectul Cuvuclionului trebuia să ţină cont atunci de toate detaliile istorice legate de Sfântul Mormânt şi de construcţiile care au fost realizate aici de-a lungul multor secole.

Pr. Eugeniu Rogoti
Sursa:ziarullumina.ro
 

Pe aceeaşi temă

01 Aprilie 2016

Vizualizari: 749

Voteaza:

Innoirea Cuvuclionului din Biserica Sfantului Mormant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE