Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se reunesc in Fanar

Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se vor reuni la Constantinopol, in prima saptamana a Postului Mare, la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Patriarhii si primatii bisericilor ortodoxe vor avea, in perioada 5-9 martie, mai multe intrevederi, principalul scop al sinaxei fiind pregatirea Sinodului Pan-Ortodox.

Punctul culminant al evenimentului va fi Sfanta Liturghie din Duminica Ortodoxiei, oficiata de toti Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe in Catedrala patriarhala din Fanar.

„Este un eveniment deosebit care era anuntat, stabilit de principiu cu mai multa vreme in urma si iata ca acum gazda, respectiv, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, a stabilit si data exacta. Sfantul Sinod, in sedinta sa din 13 februarie 2014 a reiterat o serie de puncte de vedere ale Bisericii Ortodoxe Romane fata de temele care fac obiectul dialogului inter-ortodox in prezent precum problema proclamarii Autocefaliei, a Dipticelor, a modului de adoptare a deciziilor, adica problema consensului sau a majoritatii, problema declararii autonomiei, probleme de specific canonic bisericesc de importanta atat pentru fiecare Biserica locala cat pentru ansamblul Bisericilor Ortodoxe. Delegatia insotitoare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel este alcatuita din: Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nifon, Mitropolit onorific si Exarh patriarhal, parintele consilier Michael Tita, conducatorul Sectorului de Relatii externe al Patriarhiei Romane, un traducator, precum si patru angajati al Centrului de Presa Basilica al Patriarhiei Romane”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Ionut Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Pregatirea Marelui Sinod Pan-Ortodox a inceput in urma cu mai bine de 30 de ani, fiind organizate pana in prezent mai multe intalniri prospective.

„Sinodul Pan-Ortodox este un deziderat vechi, intalnirile pregatitoare dureaza de cateva zeci de ani, s-au discutat temele stabilite si s-a ajuns la solutii acceptate de catre Bisericile Ortodoxe surori. Deci, nu vor fi lucruri noi, poate mici aspecte locale, mici situatii punctuale precum situatia din Siria sau diverse probleme locale din diaspora sau din alte Biserici Ortodoxe surori. In mare, agenda este stabilita si discutata de mai mult timp, este bine pregatita, iar aceasta sinaxa a intaistatatorilor este cumva ultimul pas inaintea Sinodului Pan-Ortodox care ii va reuni pe toti Episcopii ortodocsi din Bisericile Ortodoxe surori”, a mai spus Pr. Ionut Corduneanu.

Participarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Sinaxa Intaistatatorilor de biserici ortodoxe privind pregatirea Sinodului Panortodox a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in sedinta de joia aceasta.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

14 Februarie 2014

Vizualizari: 589

Voteaza:

Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se reunesc in Fanar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE