Intalnirea de dialog de la Ravenna s-a incheiat




Intre 8 si 14 octombrie, Dieceza de Ravenna a gazduit cea de-a X-a reuniune a Comisiei mixte internationale de dialog teologic intre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe. Din Romania a participat un Ierarh ortodox si Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, prin care am primit comunicatul final al intalnirii. Aceasta a inceput in Bazilica Sant Appolinare in Classe in seara zilei de 8 octombrie, cu celebrarea Vesperelor, prezidate de Arhiepiscopul Giuseppe Verucchi de Ravenna, si cu o rugaciune din partea membrilor ortodocsi. Adresandu-se celor prezenti, Arhiepiscopul de Ravenna a spus: "Suntem bucurosi ca va aflati aici. Catre Dvs se indreapta rugaciunile a doua comunitati contemplative, ale persoanelor consacrate, ale preotilor si comunitatilor parohiale.

In timp ce Dvs veti fi ocupati cu dialogul, cautand calea care sa ne aduca mai aproape de deplina comuniune, noi nu va vom deranja ci va vom imbratisa cu iubirea si cu rugaciunea noastra."

Comisia a dezbatut tema "Consecintele ecleziologice si canonice ale naturii sacramentale a Bisericii: comuniune, conciliaritate si autoritate in Biserica". Studiul a fost inceput la Belgrad, in perioada 18-25 septembrie 2006, pe baza documentului preliminar elaborat de Comitetul mixt de coordonare in Moscova, in 1990, dar care nu a fost apoi discutat intr-o sesiune plenara. La aceasta intalnire textul amintit a fost completat si a fost aprobata o intelegere comuna (aceasta urmeaza sa fie facuta publica ulterior). Documentul ofera o baza solida pentru lucrarile viitoare ale comisiei. In prima zi a intalnirii, conform obiceiului, partea catolica si cea ortodoxa s-au intalnit separat pentru a-si coordona activitatea. A fost momentul in care Patriarhia rusa a prezentat decizia de a se retrage, datorita prezentei Bisericii din Estonia, recunoscuta de Constantinopol dar nu si de Moscova. Sambata, 13 octombrie, catolicii au celebrat Sfanta Liturghie in Catedrala din Ravenna, in prezenta ortodocsilor. Duminica, 14 octombrie, ortodocsii au celebrat Liturghia in Bazilica Sf. Vitalis, in prezenta catolicilor.

"Intalnirea comisiei mixte a fost marcata de un spirit de prietenie si o de colaborare deschisa", citim la finalul comunicatului. "Membrii comisiei au apreciat ospitalitatea generoasa a Arhidiecezei de Ravenna si incredinteaza continuarea lucrarilor dialogului rugaciunilor credinciosilor." Mai aflam de asemenea ca urmatoarea sesiune plenara va avea ca tema: "Rolul Episcopului Romei in comuniunea Bisericii in primul mileniu". Locul si perioada pentru intalnirea comitetului de coordonare vor fi decise ulterior.

Sursa: Chatolica.ro

.

17 Octombrie 2007

Vizualizari: 971

Voteaza:

Intalnirea de dialog de la Ravenna s-a incheiat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE