Intampinarea Domnului la Manastirea Gura Motrului

Joi, 2 februarie, cand Biserica Ortodoxa prazuieste Intampinarea Domnului, una dintre cele mai vechi vatre monahale din judetul Mehedinti, Manastirea Gura Motrului, se gateste spre a primi pe Intaistatatorul Eparhiei.

Este un prilej pentru binecredinciosii din partile locului sa participe la rugaciune si la o Sfanta Liturghie savarsita de Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Alaturi de chiriarhul locului vor sluji in sobor, preoti, diaconi si ieromonahii vietuitori la Sfanta Manastire.



De istoria locului se leaga nume rasunatoare ale culturii si spiritualitatii romanesti.

La 28 septembrie 1832, aici era instalat ca egumen ieromonahul Eufrosin Poteca.

Prin stradaniile sale, manastirea a devenit un adevarat centru in jurul caruia gravita toata viata comunitatii.

Fundamentandu-se pe vechile temelii culturale motrene, care datau de la 1627, arhimandritul Poteca a infiintat in 1832 o scoala in localitatea Buicesti, asigurand dascalului salariul din fondurile manastirii. In 1838, arhimandritul de la Gura Motrului a reusit sa obtina aprobare de la Eforia Scoalelor pentru infiintarea altor sase scoli satesti in localitatile Ionesti, Branesti, Cosobat, Tantariul si Gura Motrului. De aici au plecat sa invete mai departe, prin burse asigurate de manastire, numerosi elevi, dintre care amintim pe Radu Popescu - tatal filosofului C. Radulescu-Motru - si pe Costache Ionescu.

Traditia il aseaza ca ctitor al Manastirii Gura Motrului pe Sfantul Nicodim care a ridicat pe acest loc un schit (sec. XIV). Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al domnitorului Neagoe Basarab, intre anii 1512-1521.

Biserica actuala a fost construita in 1653, in stil moldovenesc, de Preda Brancoveanu. Pictura dateaza din vremea Sfantului Constantin Brancoveanu.

In prezent manastirea gazduieste un muzeu cu obiecte religioase: colectii de icoane pe lemn, carte veche si obiecte de cult cu valoare istorica, multe dintre ele fiind donate de Sfantul Constantin Brancoveanu.

In prezent, sfantul asezamant este manastire de calugari, numarand trei vietuitori, avand ca staret pe Pr. Ieromonah Iacob Rusu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

01 Februarie 2012

Vizualizari: 652

Voteaza:

Intampinarea Domnului la Manastirea Gura Motrului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE