Intensificarea activitatii misionare si filantropice in parohiile clujene

Preotii din protopopiatul Cluj I s-au reunit marti, 24 septembrie 2013, in conferinta preoteasca de toamna. Intrunirea a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si a fost prezidata de Inaltpresfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Conferinta a debutat la ora 10 cu o slujba de Te-Deum oficiata in capela Seminarului Teologic Ortodox si a continuat in sala “Teofil Herineanu” cu dezbaterile si discutiile pe tema propusa: Doua imperative ale parohiei: activitatile cu tinerii si asistenta sociala.

Misiunea preotilor – transmiterea pe mai departe a flacarei credintei
In deschidere, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a vorbit despre importanta misiunii preotilor cu tinerii si a activitatilor filantropice realizate in parohii. Ierarhul i-a indemnat pe preoti sa se implice in astfel de activitati si sa transmita mai departe flacara credintei: „Si tinerii si saracii trebuie sa ramana in preocuparea noastra, pentru ca in ceea ce-i priveste pe tineri este vorba despre Biserica noastra de maine si trebuie sa transmitem pe mai departe flacara credintei.

Sigur ca afirmativ o spunem cu totii, insa important este ca dupa puterea pe care ne –o da Dumnezeu sa ne implicam efectiv in misiunea cu tinerii si in ajutorarea celor saraci si nevoiasi din parohii”.

Tinerii si persoanele sarace in atentia preotilor clujeni
Dupa cuvantul de deschidere al IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a urmat sustinerea comunicarilor pe tema propusa spre dezbatere Doua imperative ale parohiei: activitatile cu tinerii si asistenta sociala. Parintele Iliuta Popa de la parohia Valcele a sustinut un referat despre misiunea preotului de a-i atrage pe tineri spre Biserica, iar pe parcursul expunerii sale parintele Iliuta a oferit si cateva exemple si modalitati prin care se poate realiza acest lucru. In acelasi timp a aratat necesitatea unei relatii fructuoase si benefice intre preot, comitetul parohial si tineri, avand in vedere ca este nevoie ca acestia sa fie apropiati de Biserica si sa inteleaga rostul lor in comunitatea parohiala. Un al doilea referat a fost prezentat de parintele Marcel Andreica de la parohia „SF. Dumitru” din Floresti care a vorbit despre activitatile de filantropie realizate prin intermediul Bisericii. In acest context parintele Andreica a subliniat faptul ca este necesara o colaborare intre parohii si anumite asociatii de profil din cadrul Arhiepiscopiei Clujului si ca Biserica trebuie sa se adapteze la situatia sociala actuala din tara. Dupa expunerea celor doua referate au urmat dezbateri si discutii pe tema propusa, precum si prezentarea unor activitati cu tinerii si actiuni filantropice ce au loc la nivelul unor parohii din protopopiatul Cluj I. In final consilierul misionar social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Campean i-a informat pe preoti cu privire la Festivalul tinerilor ortodocsi din Eparhie, ce va avea loc in luna noiembrie si despre colecta realizata pentru familiile sinistrate din judetul Galati.

Conferinţele preotesti de toamna in Arhiepiscopia Clujului se desfasoara in perioada 23 septembrie - 31 octombrie, in toate cele 9 protopopiate ale Eparhiei.

Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

24 Septembrie 2013

Vizualizari: 211

Voteaza:

Intensificarea activitatii misionare si filantropice in parohiile clujene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE