Intronizarea Inaltpreasfintitului Andrei Andreicut ca Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului

La Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca s-a desfasurat vineri, 25 martie, ceremonia de intronizare a Inaltpreasfintitului Andrei Andreicut ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului , oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in fruntea unui sobor din care au facut parte 27 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane:

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Laurentiu Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Inaltpreasfintitul Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Inaltpreasfintitul Justinian, Arhiepiscop onorific, Episcopul Ortodox Roman al Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Sofronie,Episcopul Ortodox Roman al Oradiei, Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Italiei, Preasfintitul Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei, Preasfintitul Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, Preasfintitul Andrei Fagaraseanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfintitul Irineu Bistriteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Preasfintitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului si Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.

Sfanta Liturghie arhiereasca a inceput in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, la ora 9.00, urmata de la ora 12.00 de solemnitatea intronizarii Inaltpreasfintitului Andrei ca Mitropolit al Clujului. Au fost prezenti preoti, membrii Permanentei Consiliului Eparhial, monahi de pe intreg cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, parinti profesori de la institutiile de invatamant teologic, precum si numerosi reprezentanti ai autoritatilor de Stat, locale si judetene si ai unor importante institutii din Transilvania. Ii amintim pe prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, consilierul prezidential pentru culte, Catalin Buciumeanu, secretarul de stat in Ministerul Culturii, Vasile Timis, prefectul de Cluj, Florin Stamatian, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga.

Aproximativ 5.000 de credinciosi au participat la ceremonia intronizarii noului Mitropolit al Clujului, clujenii primindu-si cu bucurie noul chiriarh, iar cei din Alba-Iulia fiind alaturi de ierarhul lor pe acest drum, convinsi, in acelasi timp, ca nu vor fi nici ei uitati de Inaltpreasfintitul Andrei, de care ii leaga o bogata activitate pastorala. Oamenii au venit de pe cuprinsul intregii mitropolii, fiind organizate adevarate pelerinaje, mai ales din zonele unde traditiile romanesti se mai pastreaza cu sfintenie, precum Maramuresul, judet cuprins in Mitropolia Clujului. Maramuresenii au venit organizati in grupuri, imbracati in straie populare si condusi de preotii parohi, asa cum o fac de fiecare data la marile evenimente din viata Bisericii noastre.

Dupa Sfanta Liturghie arhiereasca si ceremonia intronizarii Inaltpreasfintitului Parinte Andrei ca Mitropolit, soborul de ierarhi, in frunte cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, a iesit pe scarile catedralei, in fata poporului, prezentandu-l pe noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Inaltpreasfintitul Andrei le-a adresat cateva cuvinte, dupa care i-a binecuvantat: „Maica Domnului, dupa ce Dumnezeu a facut lucrarea minunata pentru mantuirea neamului omenesc, intrupandu-se in sanul ei, a exclamat cu smerenie, cu bucurie si cu multumire, spunand cuvintele acestea: „Mareste suflete al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, pentru ca a cautat spre smerenia roabei Sale, pentru ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile, ca mi-a facut mie marire Cel puternic si Sfant este numele Lui!”. Rugaciunile Maicii Domnului, nadajduim ca ne vor ocroti pe noi, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; si cu darul lui Dumnezeu, eu va incredintez de toata pretuirea, dragostea si iubirea mea. Sa ne ajute Dumnezeu ca impreuna sa facem calea catre cer si cu totii sa ne mantuim!”.

Aproximativ 150 de jandarmi au asigurat ordinea publica in Piata Avram Iancu astazi, pentru ca solemnitatea intronizarii Inaltpreasfintitului Andrei ca Mitropolit al Clujului sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Agentii fortelor de ordine au fost prezenti la datorie inca de la primele ore ale diminetii, pentru a amenaja culoarul destinat soborului si autoritatilor si pentru a mentine ordinea. Si pentru fluidizarea traficului rutier, numarul politistilor a fost suplimentat, nefiind necesara restrictionarea circulatiei.

Despre interventiile institutiilor specializate am aflat amanunte de la seful Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, Ioan Pacurar: „ Pana in acest moment, asa cum se poate observa, a fost liniste, a fost calm, pentru ca politistii nostri, care sarbatoresc si ei astazi Ziua Politiei Romane, au fost alaturi de credinciosi, alaturi de Biserica Ortodoxa Romana, pentru a asigura masurile necesare, incat totul sa se desfasoare in conditii deosebite de normalitate. Aici au fost angrenati 50 de politisti de ordine publica si 25 de la Politia Rutiera, nu doar in jurul catedralei, pe raza intregului munincipiu, pentru a fluidiza traficul, pentru a facilita accesul spre catedrala. Deci, s-au implicat in masuri de prevenire, sigur, cei de la ordine publica, in a se comite fapte de natura contraventionala sau chiar si penala, dar au asigurat ordinea si linistea publica necesare acestei slujbe religioase si intronizarii Inaltpreasfintiei Sale Andrei”.

Sursa: radiorenasterea.ro

25 Martie 2011

Vizualizari: 1041

Voteaza:

Intronizarea Inaltpreasfintitului Andrei Andreicut ca Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE