Invierea Domnului in capitala Banatului

Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitana “Sfintii Trei Ierarhi” din Timisoara, Slujba Invierii Domnului a fost oficiata de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un sobor impresionant de preoti si diaconi.

Maretul lacas s-a aratat neincapator pentru miile de credinciosi veniti sa cinsteasca marele praznic al Invierii Domnului in capitala Banatului, intreg centrul orasului fiind scaldat in lumina calda a lumanarilor.

Si in acest an, prin purtarea de grija a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din tara, printre care si Arhiepiscopia Timisoarei, s-au impartasit de Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, adusa de o delegatie a Patriarhiei Romane. Astfel, si credinciosii timisoreni s-au facut partasi minunii dumnezeiesti ce are loc in fiecare an la Mormantul Domnului, primind Sfanta Lumina de la Preasfintitul Paisie Lugojanul, in cadrul traditionalei procesiuni din noaptea Invierii.

In prima parte a slujbei Invierii Domnului, oficiata pe esplanada Catedralei, dupa citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, referitor la importanta Marelui Praznic al crestinatatii si la bucuria adusa in lume de Mantuitorul Hristos, odata cu Invierea Sa din morti.

In cadrul Utreniei Invierii, potrivit obiceiului indatinat, Preasfintia Sa a sfintit “Pastile”, painea si vinul, din care credinciosii vor lua in fiecare zi din Saptamana Luminata, pe nemancate, rostind troparul Invierii Domnului.

Sfanta Liturghie a praznicului Invierii Domnului a fost savarsita la Catedrala timisoreana, astazi, in prima zi a Sfintelor Pasti, incepand cu ora 9:30, de catre Preasfintitul Paisie Lugojanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si in prezenta a numerosi credinciosi. Potrivit traditiei liturgice ortodoxe, pericopa evanghelica de la Ioan 1, 1-17 a fost citita in mai multe limbi.

La momentul predicii, pr.Ioan Petru Pana, slujitor la Catedrala mitropolitana, a dat citire pastoralei la Invierea Domnului, a Intaistatatorului Banatului, Inalt Preasfintitului Parinte Mitropolit Nicolae, adresata preotilor, credinciosilor, monahilor si monahiilor din intreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei.

Dupa Sfanta Liturghie, la resedinta mitropolitana a avut loc receptia oficiala de praznicul Invierii Domnului, la care au participat clerici și credincioși ortodocsi, reprezentanti ai cultelor religioase si oficialitati locale timisorene. Aceasta intalnire are in spate o mai veche traditie locala initiata de catre Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit Nicolae Corneanu si are scopul de a intretine buna intelegere intre cultele religioase din aceasta parte a tarii.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 133

Voteaza:

Invierea Domnului in capitala Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE