IPS Laurentiu a sfintit drapelul la Sibiu

In fiecare an, pe 26 iunie, militarii de la Sibiu organizeaza ceremonii festive dedicate Zilei Nationale a Drapelului. In Catedrala mitropolitana din Sibiu, drapelul a fost sfintit cu aseara si inmanat aastazi pentru a fi arborat in Piata Mare, in fata Primariei.

Slujba religioasa de sfintire a drapelului de la Sibiu a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, impreuna cu preotul militar Calin Samargitan si cu eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, arhimandritul Macarie Tutul. Drapelul a fost purtat din fata Catedralei pana in fata altarului de un grup de studenti ai Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” din Sibiu si inmanat preotului Calin Samarghitan, pentru a fi sfintit. Dupa slujba religioasa, drapelul a fost pastrat pana a doua zi in Catedrala.



“In aceasta zi importanta, drapelul se coboara din locul unde sta tot timpul anului, de obicei in fata Primariei si este sfintit de ierarh. Apoi, acest drapel sfintit se va inalta pe catarg si va ramane arborat tot timpul anului, in centrul civic al orasului. Este o modalitate in plus de a ne arata respectul pentru patrie dar si intrepatrunderea dintre puterea civila si cea bisericeasca in conducerea neamului nostru”, ne-a spus pr. Calin Samarghitan.

Simbolul natiunii romane

Astazi, 26 iunie, la sarbatoarea propriu-zisa a tricolorului, IPS Mitropolit Laurentiu si preotul Calin Samarghitan au participat la ceremonia militara din Piata Mare, prin care a fost cinstit si arborat drapelul sfintit la Catedrala mitropolitana. Au fost prezenti prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Sitterli, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, viceprimarul Virgil Popa, comandantul Garnizoanei Sibiu, col. prof. univ. dr. ing. Ghita Barsan, cadre didactice si studenti ai Academiei Fortelor Terestre din oras, ofiteri, militari si sute de sibieni. Dupa mesajele oficialitatilor prezente, IPS Miropolit Laurentiu a binecuvantat drapelul, dupa care oficialitatile au sarutat drapelul inainte de arborarea acestuia pe catarg. Inaltarea drapelului a fost insotita de intonarea imnului national, iar comandantul Garnizoanei Sibiu a sintetizat, in cuvantul sau, istoria drapelului national. “In 1848, tricolorul a devenit in Tara Romaneasca insemnul national, principalul element constitutiv al drapelului de stat, guvernul revolutionar hotarand ca drapelul sa aiba culorile albastru, galben si rosu, iar pe panza sa fie inscriptionate cuvintele <<Dreptate, Fratie>. Inlaturat odata cu interventia straina din toamna anului 1848, tricolorul va fi reintrodus la 1 septembrie 1863. Culorile erau redate orizantal, in ordinea rosu, galben si albastru si se vor mentine asa pana la 1867. Atunci, comisia insarcinata cu stabilirea drapelului tarii si-a insusit propunerea lui Nicola Golescu, fostul pasoptist, ca aceste culori sa fie asezate vertical in ordinea de la 1848: albastru, galben si rosu”, a spus col. Ghita Barsan.

Ceremonia de la Sibiu s-a incheiat cu defilarea miliarilor din detasamentul de onoare.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 718

Voteaza:

IPS Laurentiu a sfintit drapelul la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Ziua Drapelului National

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE