IPS Mitropolit Laurentiu a participat la serbarile nationale de la Tebea

Manifestarile organizate in fiecare an pe 10 septembrie la Tebea, langa mormantul celui care a ramas in inimile romanilor cu numele de “craisorul muntilor”, aduna de fiecare data mii de romani inflacarati de spiritul patriotic al marelui tribun. Anul acesta, Sfanta Liturghie si Parastasul au fost oficiate de Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului alaturi de alti ierarhi si preoti.

Serbarile de la Tebea incep cu Sfanta Liturghie, oficiata in biserica din localitate, in fata careia se odihneste pe vecie cel care a luptat in 1849-1849 pentru idealurile romanilor ardeleni si a condus Tara Motilor din Muntii Apuseni spre emancipare si eliberare de sub jugul ungar. Tot aici se afla si cimitirul altor mari luptatori pentru idealurile poporului roman, un loc numit de ardeleni “panteonul motilor”. Locurile sunt pline de istorie si presarate cu monumente si placi comemorative, cununa acestora find celebrul gorun al lui Horia, la umbra caruia Avram Iancu si-a chemat motii la lupta. Alaturi de trunchiul ramas din celebrul gorun, vechi de peste 400 de ani, la Tebea se inalta spre cer si alti goruni, pentru a-i umbri pe motii ingropati in cimitir, intre acestia amintind gorunul lui Avram Iancu si pe cei ai regelui Ferdinand si ai reginei Maria.

Zorii diminetii de toamna de dupa praznicul Nasterii Maicii Domnului i-a gasit pe urmasii motilor in biserica din Tebea, unde cojocul lui Avram Iancu, alaturi de potretele sale si alte obiecte din perioada pasoptista ne transpun in acele vremuri tulburi si ne fac cunostinta cu cei care au pus temelia libertatii noastre. Multi dintre credinciosi au imbracat cu mandrie portul popular din Tara Motilor, demonstrand ca firul istorie nu s-a intrerupt si ca mostenirea “craiosurului” n-a fost abandonata.

Alaturi de IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, au liturghisit la Tebea Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoare, Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, alaturi de un numar mare de protopopi, monahi si preoti parohi.

“Legamat sfant pentru tara”

Cuvantul de invatatura de la Sfanta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Nicodim. Ierarhul a talcuit credinciosilor cuvantul Evangheliei din duminica de dupa Nasterea Maicii Domnului, text scripturistic de la Sfantul Evanghelist Ioan, in care Mantuitorul Hristos este comparat cu sarpele de arama, inaltat de Moise in pustie. “Dupa cum evreii care priveau la sarpele de arama, nu mureau, la fel si noi, crestinii, cei care privim spre Hristos Cel rastignit, spre Iisus Hristos Rascumparatorul nostru si credem in El, vom avea parte de viata vesnica”, a spus PS Episcop Nicodim.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a multumit ierarhilor, preotilor, organizatorilor acestui eveniment national si tuturor romanilor prezenti la Tebea pentru a aduce un omagiu tribunului Avram Iancu.

Sarbatoarea a continuat in fata mormantului marelui patriot. O impresionanta garda de onoare a dat sarbatorii un aer de zi nationala, iar ceremonia depunerii coroanelor de flori a durat peste o ora. Presedintia Romaniei, Parlamentul si Guvernul, autoritatile locale si judetene, institutii importante din tara au fost reprezentate la Tebea si au adus prinosul de recunostinta fata de marele tribun al romanilor.

Ceremonia a fost urmata de slujba parastasului oficiata de ierarhi si preoti. IPS Mitropolit Laurentiu s-a adresat miilor de romani prezenti si a elogiat personalitatea tribunului Avram Iancu.

“Eroul nostru national nu este mort, ci este viu in Imparatia Cerurilor. De aceea, idealul lui si a celor care l-au urmat si mai ales credinta si dorinta celor din 1848, care au suferit si au murit pentur binele tarii noastre, se cuvine sa fie pilde pentru noi. Am venit aici nu doar ca sa ne aducem aminte de evenimentul petrecut acum 140 de ani, ci am venit ca sa facem legamant sfant pentru tara si pentru credinta noastra ca vom fi romani uniti, romani care ne dam mana si avem un ideal sfant”, a spus Mitropolitul Ardealului.

Au urmat mesajele autoritatilor centrale si locale, iar serbarile au continuat cu spectacole folclorice si manifestari cultural-artistice.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

10 Septembrie 2012

Vizualizari: 717

Voteaza:

IPS Mitropolit Laurentiu a participat la serbarile nationale de la Tebea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

tebea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE