IPS Teodosie implineste 52 de ani

 

IPS Teodosie s-a nascut la 12 decembrie 1955 in localitatea Gheorghiteni din judetul Suceava, sub numele laic Macedon Petrescu, fiind cel de-al 17-lea copil al parintilor Procopie si Elisabeta.

Cursurile scolii generale le-a urmat in localitatea Dorna Arini, iar de la 15 ani a urmat cursurile Seminarului teologic de la Piatra Neamt. In anii 1976-1980 a studiat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. In urma cu 30 de ani a intrat ca frate la schitul Crasna din judetul Prahova, unde la 6 decembrie 1990 a fost tuns in monahism, primind numele de Teodosie, fiind apoi hirotonit ierodiacon. Un an mai tarziu, in 1991, acesta a fost hirotonit ieromonah. In sedinta din 22 martie 1994, Sfantul Sinod l-a ridicat la treapta arhieriei si a aprobat alegerea sa in functie de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu titulatura de Snagoveanul.

In anul 1999 a sustinut examenul de doctorat cu lucrarea "Cartea Psalmilor si importanta ei in viata pastoral-misionara a Bisericii", obtinand titlul de doctor in Teologie. Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit la 21 februarie 2001 l-a numit pe Prea Sfintitul Teodosie Petrescu Snagoveanul in calitate de Arhiepiscop al Tomisului. Intronarea a fost facuta in Duminica Floriilor, la 8 aprilie 2001, la Catedrala Arhiepiscopala. Din 17 septembrie 2002 a fost ales Decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ovidius Constanta. Avand cunostinte temeinice de limbi clasice si fiind bun cunoscator al limbilor engleza si franceza, dar si al limbii italiene si ruse, activitatea Inalt Prea Sfintiei Sale este plurivalenta. Astfel, pe langa activitatile inerente statutului sau, acesta se dedica si activitatii carturaresti, publicand carti de specialitate, precum si studii si articole in periodice de profil. Valoarea sa este confirmata si prin participarea la seminarii nationale si internationale. In urma cu cinci ani, Inalt Prea Sfintitul Teodosie a fost distins cu ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Cavaler, iar din noiembrie 2003 este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta. Numele sau este legat si de sfintirea a numeroase biserici noi, precum si de punerea de pietre de temelie pentru ridicarea de noi lacasuri de cult.

Mirela STINGA 

Sursa: ziuact.ro

 

.

12 Decembrie 2007

Vizualizari: 902

Voteaza:

IPS Teodosie implineste 52 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE