La Liceul Teologic Ortodox 'Cuvioasa Parascheva' Agapia: 30 de locuri cu specializarea 'ghid turism religios'

Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia organizeaza concurs de admitere pentru absolventii de gimnaziu, in acest an fiind disponibile 30 de locuri la specializarea „ghid turism religios“. „Prin noua calificare ne-am propus sa trezim interesul elevilor in alegerea acestei oferte, in vederea profesionalizarii tinerilor absolventi care sa fie capabili sa sustina segmentul de turism religios romanesc, deficitar din acest punct de vedere“, a sustinut monahia prof. Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“. In perioada 27-31 mai au loc inscrierile pentru probele de aptitudini, urmand ca, in intervalul 1-3 iunie, candidatilor sa le fie evaluate cunostintele religioase si cele de dictie.

In tara noastra exista numeroase locuri si edificii, adevarate minuni care asteapta sa fie descoperite nu doar cu ochiul, ci si cu sufletul. Un loc aparte il ocupa monumentele care ne dezvaluie legatura inaintasilor nostri cu Dumnezeu, traditia crestina si locurile sfinte unde s-au nevoit mari duhovnici ai Ortodoxiei romanesti.

Dorinta calatorului nu este doar sa vada din punct de vedere pur estetic aceste „franturi de rai“, ci si sa-i fie dezvaluite adevarata cunoastere a lui Hristos pentru bucuria sufletului.

„Omul poate fi numai prin Dumnezeu, iar aceasta cautare a lui e manifestata si prin nevoia sau dorinta de a calatori, de a cerceta locuri sfinte si de a trai franturi de rai alaturi de „icoanele vii“ descoperite in drumul sau. Liceul Teologic de la Agapia vine in ajutorul tinerilor formandu-i ca adevarati ghizi pentru pelerinii insetati de cunoasterea lui Hristos. Scoala noastra are in prezent o noua specializare, „ghid turism religios“, ce a fost finalizata dupa mai multi ani de eforturi sustinute“, ne-a declarat monahia prof. Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“.

Potrivit planului de invatamant, absolventii acestui profil vor fi pregatiti in a sustine cele mai exigente solicitari venite din partea grupurilor de turisti romani si straini interesati de descoperirea obiectivelor cultural-religioase din tara noastra.

„Rolul ghidului pregatit si din punct de vedere teologic este foarte important, intrucat arhitectura si pictura religioasa nu trebuie sa ofere doar satisfactie estetica, ci si un castig deosebit in plan spiritual. De asemenea, el poate realiza o buna promovare si prezentare a traditiilor si obiectivelor religioase din punct de vedere istoric si geografic“, a mai spus maica Eustochia.

La finalizarea cursurilor Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“, elevele vor obtine atat diploma de bacalaureat, recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu care se vor putea inscrie la orice facultate, cat si un certificat de atestare a competentelor profesionale in specializarea „ghid turism religios“.
Informatii aprofundate de religie, istorie, geografie si cultura romaneasca
si universala.

La specializarea „ghid turism religios“ se va pune accent pe disciplinele care contribuie la aprofundarea informatiilor din domeniul religios, istoric, geografic, cultural etc. Printre acestea, vor fi studiate Teoria si practica istoriei obiectivelor turistice religioase, Teoria si practica in geografia turismului religios, Proiectarea de trasee turistice religioase, care vor conduce la formarea unor competente precum: comunicarea in limbaj de specialitate prin utilizarea corecta a conceptelor teologice specifice spiritualitatii artei bisericesti, interiorizarea prin contact vizual a valorilor nationale si universale ca premisa a dezvoltarii intelectuale, afective si morale, utilizarea corecta a surselor istorice si plasarea in timp si spatiu a obiectivelor religioase, constientizarea importantei acestora ca parte integranta a patrimoniului cultural national si universal.

„Se observa ca o pondere din ce in ce mai mare, circa 40% din totalul vizitelor, revine turismului cultural, iar ca o calatorie sa fie inclusa in sfera turismului cultural, ea trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa fie determinata de dorinta de cunoastere, de cultivare, sa aiba loc consumul unui produs turistic cu semnificatie culturala (monument, opera de arta, spectacol, schimb de idei) si sa presupuna interventia unui ghid, care sa puna in valoare si sa realizeze produsul cultural. Turismul religios si pelerinajele sunt incluse in aceasta mare categorie a turismului cultural“, a subliniat monahia Eustochia Volmer, directorul Liceului Teologic de la Agapia.

In 27 mai incep inscrierile

La admiterea in clasa a IX-a, anul scolar 2011-2012, la Liceul Teologic „Cuvioasa Parascheva“ de la Manastirea Agapia sunt disponibile 30 de locuri la profilul „ghid turism religios“. In perioada 27-31 mai are loc inscrierea candidatilor pentru probele de aptitudini, urmand ca in intervalul 1-3 iunie sa se desfasoare evaluarea orala si scrisa in cadrul probelor considerate eliminatorii. Potrivit conducerii institutiei de invatamant, candidatii vor participa la un mini-interviu de prezentare in fata comisiei de evaluare si le va fi verificata dictia prin rostirea unei rugaciuni.

De asemenea, vor sustine o lucrare scrisa la Religie, subiectul pentru aceasta proba, care trebuie rezolvat in doua ore, fiind elaborat din programa scolara de Religie pentru clasele a VII-a si a VIII-a, elevii avand la dispozitie pentru documentare „Caiet pentru elevi, cadre didactice si parinti - Religie crestin-ortodoxa - clasele a VII-a si a VIII-a“, Editura „Sf. Mina“, Iasi, 2009. Mai multe informatii referitoare la continuturile de invatare de la proba scrisa pot fi obtinute consultand pagina de internet http://seminarulagapia.ro/admitere.htm.

Candidatii care vor fi declarati respinsi vor primi dosarele inapoi si vor fi indrumati sa se inscrie la alte licee.

Istoricul Seminarului de la Agapia

Amplasat intr-un spatiu pitoresc, pe un drum de munte „troienit de codri“, Seminarul Teologic Agapia prezinta o fericita imbinare a frumosului arhitectural si peisagistic in traditia spirituala romaneasca.

Seminarul a fost infiintat in 1949, la inceput avand specific monahal, recrutandu-si cei dintai discipoli dintre vietuitoarele manastirilor Moldovei si dintre fetele de preoti. Profesoarele erau, de asemenea, numai monahii cu studii universitare.

In 1959, in plina perioada de ateism comunist, seminarul monahal este desfiintat, urmand sa fie redeschis in noiembrie 1990, din initiativa maicii starete Eustochia Ciucanu, absolventa a acestei scoli, iar din decembrie 2006 i se schimba denumirea in Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia.

Corpul profesoral este format nu doar din monahii cu studii universitare, ci si din preoti ai parohiilor invecinate si profesori laici. Cadrele didactice sunt bine pregatite profesional (majoritatea avand gradul I didactic), au experienta didactica, efortul lor si al elevelor oglindindu-se in numeroasele premii si distinctii obtinute la olimpiadele scolare.

Scoala dispune de sali de clasa dotate corespunzator, un cabinet de informatica cu calculatoare legate in retea, iar in perspectiva se va construi un teren si o sala de sport necesare desfasurarii orelor de educatie fizica.

Dosarul de inscriere va cuprinde urmatoarele documente:

1) certificat de botez (ortodox) - copie legalizata;
2) certificat de nastere - copie legalizata;
3) fisa de inscriere - in original - eliberata de unitatea de invatamant gimnazial;
4) recomandarea Consiliului parohial;
5) binecuvantarea chiriarhului locului;
Vizita medicala este obligatorie si eliminatorie. (Oana Nistor)

Sursa: mmb.ro
 

06 Mai 2011

Vizualizari: 2486

Voteaza:

La Liceul Teologic Ortodox 'Cuvioasa Parascheva' Agapia: 30 de locuri cu specializarea 'ghid turism religios' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE