La Muzeul Satului s-a aprins 'Candela de veghe'

Bucurestenii au prilejul de a vizita, pana la data de 8 septembrie, expozitia de icoane si pictura „Candela de veghe“ din foaierul si Sala „Lena Constante“ ale Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti“, organizata in colaborare cu Muzeul Judetean Ialomita. La vernisare, evenimentul s-a bucurat de participarea a numeroase personalitati, artisti si iubitori de frumos.

Proiectul cultural, dedicat Anului omagial euharistic si tricentenarului martiriului Sfintilor Brancoveni, coordonat de Valeriu Stoica, a adus impreuna nume mari din iconografia crestina si pictura romaneasca. Asadar, maestrii care redau chipul Brancovenilor in icoane sunt: Grigore Popescu-Muscel, Maria Popescu Dragomir, Elena Constantin, Marian Manole, Valeriu Stoica, Iulian Mita, Nicolae Nestor, Loredana Alexandra Sarb, Ana Maria Marinica, Mihaela Badescu, Ileana Ometita. De cealalta parte, pictura inspirata din edificiile si odoarele brancovenesti apartin mesterilor iscusiti precum: Ana Ruxandra Ilfoveanu, Tania Moroianu, Maria Iacob, Ami Vasilescu, Valeriu Stoica, Gheorghe Coman.



Calauza
„Expozitia aceasta nu intamplator se cheama «Candela de veghe». Este, de fapt, expresia unui suflet de artist, chiar daca noi gazduim aici 12 artisti.

Icoana dintotdeauna a calauzit sufletul, a condus emotional omul catre acele stari de incredere si de nadejde ca nu suntem singuri. Desigur, este un exercitiu pe care, odata practicat in intimitatea casei noastre, il reluam de fiecare data si in casa Domnului. Icoana este, din acest punct de vedere, o candela de veghe pentru sufletul nostru si, mai mult decat atat, este o tinta, o calauza catre ceea ce ar trebui sa alcatuiasca o prioritate in viata noastra: demnitate, bunatate, dialog si, nu in ultima instanta, comuniune.

Astazi, suntem impreuna, in comuniune. Intr-o comuniune emotionala, pentru ca ne aflam intr-un palat al artelor, intr-o comuniune spirituala, pentru ca tot ceea ce ne inconjoara sunt chipurile multiplicate ale divinitatii. Din acest punct de vedere, poate ca suntem acum intr-un perimetru sacru. Este, prin ajutorul artistilor, care si-au dedicat multe ceasuri de neodihna acestor icoane, sansa noastra de a ne intreba fiecare pe noi insine ce reprezentam in aceasta lume. Este un lucru pe care, probabil, uitam adesea sa il facem, acela de a ne intreba unde, cand si incotro. Aceasta candela de veghe este o invitatie de a va regasi. Este o invitatie sa nu incetati a va defini si autodefini, dar nu in individualitatea dumneavoastra singulara, ci intre semeni, in familie, in mediul de lucru, in societate chiar“, a deschis seria cuvantarilor prof. univ. dr. Doina Isfanoni, cercetator etnolog, colaborator al Muzeului Satului. In continuare, domnia sa a vorbit despre martirajul Brancovenilor, care pentru noi, romanii, „inseamna sansa de a renaste mai puternici in credinta, dar si in arta. Brancovenii au fost cu adevarat iluminatii nostri, au fost, poate fortand nota, in acest perimetru, un fel de mecenati, asa cum a fost familia Medici in Florenta. Au reusit sa faca din Tarile Romane un reper fantastic pentru toti cei din preajma. Au fost mai departe prin pilda vietii lor si prin sacrificiul pe care l-au facut inca o dovada ca trupul poate muri, dar spiritul traieste vesnic.“

Pelerinaj in lumea celor nevazute
Pentru dr. Aurelia Cosma, cercetator etnolog la Muzeul Satului, lucrarea „Sfintii Martiri Brancoveni in lumina taborica“, semnata de maestrul Grigore Popescu-Muscel, este „o minune. Ea vine in pandant cu partea cealalta a expozitiei, de unde Iisus Hristos si Maica Sa ne privesc. Privesc la ceea ce s-a intamplat in acest spatiu care ne este atat de drag noua - spatiul romanesc. Privesc la cei care au iluminat in spatiul romanesc, in timpul existentei lor, la Brancoveni.“

Preotul dr. Ion Maracineanu, paroh al Bisericii „Sfintii Romani“, sectorul 3, a tinut sa evidentieze cateva repere semnificative din viata Sfantului Constantin Brancoveanu, cu accente pe „inaltarea culturala prin educatie, arta din vremea sa“, „echilibrul mentinut in sfera politica“, fara a uita de martiriul domnitorului care a fost „rezultatul adevaratei sale credinte in Dumnezeu“. Parintele Maracineanu a mai vorbit celor prezenti despre Sfanta Euharistie si importanta acestei „hrane ceresti a omului duhovnicesc“.

Au urmat valuri de emotie create de Ioana Marin, solista de muzica populara, urmare a interpretarii tristei Balade a Sfintilor Martiri Brancoveni. Intensitatea momentului a fost intretinuta de poeta Daniela Micu, care a recitat din lirica poetului Ioan Alexandru.

La finalul vernisajului, Valeriu Stoica, curatorul expozitiei, a explicat: „Aceasta expozitie este de fapt un pelerinaj. Am intitulat-o «Candela de veghe» pentru ca in pelerinaj aprinzi candele. Fiecare gest al nostru s-a vrut a fi ca o lumina aprinsa in acest pelerinaj spiritual pe verticala“.


Raluca Brodner
Sursa: ziarullumina.ro

.

25 August 2014

Vizualizari: 699

Voteaza:

La Muzeul Satului s-a aprins 'Candela de veghe' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE