Lacasuri de cult din Arhiepiscopia Iasilor inchinate Sfantului Mucenic Gheorghe

Manastirea Barnova isi sarbatoreste hramul
Constructia acestui sfant asezamant a fost inceputa de catre domnitorul Miron Barnovschi, insa meritul construirii manastirii apartine domnitorului Eustratie Dabija care este inmormantat aici. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta manastire: 'Manastirea Barnova a fost construita intre 1626 - 1666 de catre voievozii moldoveni Miron Barnovschi si Eustratie Dabija pe locul unei vechi biserici din lemn care data din 1603 si care avea hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Miron Barnovschi a pus piatra de temelie si a inaltat biserica pana la bolta, iar Eustratie Dabija a desavarsit sfantul locas, l-a inzestrat cu odoare fara de pret, carti de cult, icoane si candele. Piatra de mormant a lui Eustratie Dabija si cea a fiicei sale, Maria Dabija Voda, se afla in partea dreapta a pronaosului.

Din anul 1662, cand manastirea a fost inchinata pe rand Patriarhiei Ierusalimului, Muntelui Athos, Muntelui Sinai, Patriarhiei din Constantinopol si Patriarhiei din Alexandria, acest locas manastiresc a fost administrat de calugari greci timp de 200 de ani. In 1728, Grigorie al II-lea Ghica a refacut cladirile din incinta care erau degradate complet si a inaltat zid de imprejmuire prevazut cu creneluri si foisor de paza. La 15 septembrie 1863, domeniile si bunurile manastirii trec in proprietatea statului, in timp ce palatul doamnei Dafina este transformat in scoala satului si casa parohiala. Intre anii 1863 - 1948, manastirea a avut statut de parohie, apoi, din 1948 pana in 1950, a fost manastire de calugarite. Intre anii 1950 - 1990, manastirea a avut din nou statut de parohie, iar din iulie 1991 a primit statutul de manastire de calugari'.

Manastirea Hlincea il are ca ocrotitor spiritual pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe
Sfantul lacas a fost inaltat pe hotarul orasului Iasi, avand drept ctitori pe domnita Maria, fiica lui Petru Schiopul, si pe sotul ei, Zottu Tzigara, fost spatar si mare vistiernic. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: 'Manastirea Hlincea a fost zidita in penultimul deceniu al veacului al XVI-lea, inainte de anul 1951, in apropierea Manastirii Cetatuia de catre doamna Maria, fiica lui Petru Schiopul, domnul Moldovei. Biserica a fost inchinata Manastirii Dionisiu de la Muntele Athos, insa din prima jumatatea veacului al XVII-lea totul s-a pustiit. La 8 septembrie 1591, Petru Schiopul a fost obligat sa paraseasca tara. In 1616, cand s-a intors, doamna Maria a luat masuri de restaurare a manastirii, facand-o metoc al Manastirii Galata. In 1626, Miron Barnovschi a intarit manastirea cu un zid de incinta. Lucrarile de restaurare le-a continuat apoi Vasile Lupu si fiul sau Stefanita, in perioada 1639 - 1660. In 1670, Gheorghe Duca a dat Manastirea Hlincea ca metoc al Manastirii Cetatuia. In timpul razboiului ruso-turco-prusac, in perioada 1778 - 1792, manastirea a fost transformata in spital militar, iar in vremea unei epidemii de holera, la jumatatea veacului al XIX-lea, in jurul anului 1848, locul din jurul manastirii a fost destinat pentru ingroparea mortilor din Iasi. Manastirea a trecut in veacul XX prin perioade de incercare, ramanand o perioada inchisa. Dupa anul 1990, manastirea a trecut printr-o perioada de inflorire. In prezent, in acest loc sunt mai multi calugari si aici s-au facut importante lucrari de restaurare si chiar constructii noi'.

Biserica 'Sf. Gheorghe' - Lozonschi din Iasi isi sarbatoreste hramul
Aceasta biserica a fost zidita pe locul unui alt sfant locas din lemn, datand din secolul al XVI-lea. Ea a fost ctitorita de catre paharnicul Iordache Lozonschi, fiind sfintita in anul 1803, dupa cum ne-a spus parintele paroh Cristian Rotaru: 'Mai intai a fost o bisericuta din lemn dar care s-a deteriorat cu timpul, si pe la anul 1800 a fost refacuta din piatra si intr-o forma mai mare. E construita din piatra cu ziduri masive, tencuite si varuite, cu pereti drepti si inalti, cu un brau simplu deasupra ferestrelor cu cornisa mica. Are o singura turla centrala in forma octogonala. Acoperisul bisericii este in doua ape, in sarpanta, iar pe absidele laterale are capete in forma circulara. Pictura este murala si avem cateva panouri in marime naturala executate de un zugrav polonez, in anul 1898. Catapeteasma este sculptata in lemn, in anul 1800, fiind opera unui artist moldovean din acel timp. In acest an ne-am propus sa dam in folosinta o fantana, pentru care urmeaza sa fie confectionata o cruce, dorim sa refacem grilajul de protectie de langa aleea pietonala si mana curenta, iar apoi sa intocmim documentatia necesara pentru o casa sociala, dar si pentru executarea picturii din interiorul bisericii'.

Biserica 'Sf. Gheorghe' - Pacurari isi serbeaza hramul
Biserica a fost ctitorita prin osardia preotului Constantin Popovici si a unor familii de credinciosi din zona, intre anii 1949 - 1956. Langa acest sfant locas se afla si capela 'Sf. Ilie', ridicata de acelasi preot ctitor, si sfintita la 17 noiembrie 1985. Parintele paroh Marcel Bita ne-a spus ca 'initial a fost filiala a parohiei Sf. Treime, iar legendele care circulau spuneau ca parohia ar fi fost mentionata de carutasii care veneau cu pacura in partea aceasta a Iasului. Biserica a fost construita intre anii 1949 - 1956 prin contributia enoriasilor. La 6 februarie 1949 a avut loc sfintirea casei mortuare care, in 1956, a devenit biserica parohiala. Catapeteasma dateaza din anul 1937, icoanele sunt recente, biserica avand si cateva carti de ritual datand din secolele XVIII si XIX'.

Biserica 'Sf. Mare Mucenic Gheorghe' din Botosani isi cinsteste ocrotitorul spiritual
Sfantul locas a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea, fiind cea mai veche biserica de mir din oras, dupa cum ne-a spus parintele paroh Dumitru Mateciuc: 'Biserica Sf. Gheorghe din Botosani este cea mai veche biserica de mir din oras, ctitorie a doamnei Elena Rares. Ea dateaza din anul 1551 si se afla in centrul orasului, iar timp de mai bine de 450 de ani a pulsat in inima orasului Botosani credinta ortodoxa, pe care a pastrat-o curata si nealterata. Biserica a fost renovata de mai multe ori, ultima renovare datand din anul 1911, cand Nicolae Iorga a restaurat-o in intregime'. De asemenea, parintele Dumitru Mateciuc ne-a mentionat si cateva din proiectele de viitor ale parohiei Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Botosani: 'Vreau sa continuam lucrarile de consolidare si restaurare a bisericii noastre, lucrari stagnate in prezent din lipsa de fonduri. Mai avem de restaurat restaurarea catapetesmei, care a fost tratata si poleita cu aur, ea fiind veche de la anul 1700. Vrem sa editam un buletin pastoral al parohiei, care va aparea curand, dar si alte activitati sociale si misionare'.

Biserica Stefaniana inchinata Sf. Gheorghe din Harlau se afla in sarbatoare
La Harlau, Sf. Voievod Stefan cel Mare a ridicat o biserica drept multumire pentru victoria ce a repurtat-o impotriva tatarilor. Despre istoricul acestui sfant locas Stefanian am aflat mai multe detalii de la parintele Dumitru Tincu, parohul Bisericii 'Sf. Mare Mucenic Gheorghe' din orasul Harlau: 'Biserica este zidita de Sf. Voievod Stefan cel Mare in anul 1492. Cercetarile arheologice din anul 2001 au scos la iveala, sub altarul bisericii, doua temelii a unor biserici mai vechi care se presupune ca sunt din timpul lui Petru I Musat sau Alexandru cel Bun pana la Sf. Voievod Stefan cel Mare. Este zidita urmand modelul bizantin, avand o simetrie perfecta intre lungimea si inaltimea ei. Ca marime, este a doua dupa Manastirea Neamt, fiind apropiata cu biserica Manastirii Dobrovat, fiind asezata in curtea domneasca de la Harlau. Ca elemente noi descoperite in ultimul timp mentionam cateva similitudini intre pictura de aici si biserica mare de la Meteore. Ultima restaurare dateaza din anii 1894 - 1904, cand au fost inlaturate cateva elemente originale, inlusiv pictura exterioara'.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 819

Voteaza:

Lacasuri de cult din Arhiepiscopia Iasilor inchinate Sfantului Mucenic Gheorghe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE