Lansarea volumului 'Eu sunt scribul. Amintiri si poezii din inchisoare'

Lansarea volumului 'Eu sunt scribul. Amintiri si poezii din inchisoare'


Grupul Filos
Centrul de Studii in Istorie Contemporana
si
Libraria Sophia

va invita marti, 20 noiembrie 2012, ora 18.00 la lansarea unuia dintre cele mai valoroase volume despre "Fenomenul Pitesti" de Mihai Buracu.

Invitati:
Sorin Lavric , scriitor si traducator; absolvent al Facultatii de Medicina - 1993 - si al Facultatii de Filosofie - 1996 - , doctor in filosofie in 2005. Din 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 tine cursuri semestriale la Facultatea de Filozofie Bucuresti, a caror tematica este axata pe filozofia lui Constantin Noica.

Alin Muresan istoric, initiatorul si coordonatorul unui amplu proiect de popularizare a istoriei represiunii din timpul regimului comunist. El si-a ales ca subiect de cercetare cumplitul "experiment Pitesti", singular in blocul comunist. Pentru intelegerea "reeducarii de la Pitesti", Alin Muresan a scris o carte: "Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate" (Editura Polirom, 2007 - editia I, si 2010 - editia a II-a, revazuta si adaugita), apoi un scenariu de film documentar, "Demascarea" (2010) - regizat de regizorul Nicolae Margineanu, si a deschis un site pe internet intitulat "Fenomenul Pitesti".

Alin Muresan este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, sectia Jurnalism - Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj Napoca, si expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Vor recita actorii:

Maria Ploae
Cerasela Popescu
Silviu Man
Afrodita Androne

Poezii apartin autorului, sunt continute in volumul lansat si au fost scrise in timpul detentiei.

Fiul unui preot militar, fost deputat si senator din partea Partidului National Taranesc, Mihai Buracu s-a nascut la Drobeta Turnu Severin pe 24 ianuarie 1930. A urmat Liceul „Negru Voda” din Fagaras si Liceul „Traian Doda” din Caransebes, unde s-a incadrat in Fratia de Cruce, motiv pentru care a fost arestat la 7 iunie 1949. Desi a fost condamnat la 2 ani de inchisoare corectionala, a stat inchis vreme de 5 ani, pedeapsa fiindu-i prelungita cu doua internari administrative. A trecut prin inchisorile Targsor, Peninsula, Poarta Alba, Jilava, Pitesti, Bicaz, Borzesti si Onesti. A fost torturat in Pitesti intr-unul din ultimele loturi, incepand cu luna martie 1951, si a cunoscut ororile blasfemiilor de Pasti. Experienta l-a marcat atat de mult, incat i-a albit parul intr-o singura noapte.

Cu mari eforturi, a absolvit Facultatea de Filologie ca sef de promotie, la fara frecventa. A lucrat ca profesor suplinitor de limba romana, dar a fost nevoit sa fie si bibliotecar, zilier pe santiere, incarcator si descarcator de lemne. A fost sicanat si urmarit de Securitate multa vreme dupa iesirea din inchisoare, primind interdictia de a publica (scria poezii si texte literare) si de a detine o masina de scris. Mihai Buracu a fost senator de Mehedinti din partea Conventiei Democrate din Romania in legislatura 1992-1996.

Tonia Aanei - PR Events Coordinator

Libraria Sophia, str. Bibescu Voda 19
021.3361000 / 0721211659
http://www.librariasophia.ro/

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 864

Voteaza:

Lansarea volumului 'Eu sunt scribul. Amintiri si poezii din inchisoare' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE