Lasata Secului de carne pentru Postul Pastelui

In ultima dintre duminicile pregatitoare pentru Postul Pastelui - Duminica Infricosatei Judecati, se lasa sec de carne. Astfel, din 23 februarie, nu se mai consuma carne, dupa care urmeaza “saptamana alba” sau a “branzei”, in care este dezlegare la lapte, branza, oua si peste.

Regulile care interzic mancarea de carne in timpul Postului Mare vizeaza, desigur, slabirea trupului, dar, pazindu-le, credinciosul adopta si un nou mod de existenta: el restaureaza in sine insusi, aici si acum, starea lui Adam care, inainte de cadere, era vegetarian si anticipeaza modul vietii viitoare unde, potrivit Sfantului Teodor Studitul, alesii nu vor mai fi aserviti nevoilor trupului. In invatatura Sfintilor Parinti se mentioneaza: „Daca am pacatuit, vom posti pentru ca am pacatuit. Daca n-am pacatuit, vom posti ca sa nu pacatuim.

Sa dam ceea ce avem: postul, si vom primi ceea ce nu avem: nepatimirea".


Focurile de la lasatul secului


Unul din cele mai vechi obiceiuri este cel al focurilor. Roti de caruta, captusite cu paie sau carpe, erau aprinse si lasate la vale de pe deal. Aceste focuri vesteau inceputul primaverii, vesteau biruinta luminii asupra intunericului si a caldurii impotriva frigului. In Transilvania si in Banat, intalnim sarbatoarea numita alimor sau hodaite. Hodaitele sunt niste manunchiuri de nuiele impletite din paie si panusi de porumb carora li se da foc. Alamorul se intalneste mai des in Transilvania si Banat, iar hodaitele in special la motii din Apuseni.

.

22 Februarie 2009

Vizualizari: 1247

Voteaza:

Lasata Secului de carne pentru Postul Pastelui 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE