Lasata Secului pentru Postul Pastelui

Lasata Secului pentru Postul Pastelui Mareste imaginea.

Lasata Secului pentru Postul Pastelui

In calendarul bisericesc, Lasata Secului are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: Duminica Infricosatei Judecati - cand se lasa sec de carne (6 martie) si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - cand se lasa sec de branza (13 martie).

De regula, cuvantul sec, din sintagma "lasatul secului", este inteles ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, la Sfintii Parinti, accentul nu cade numai pe mancare. Secul pe care il cere postul ortodox este seclum (saeculum), adica lumea impatimita. Omul cel vechi, omul pacatos trebuie sa dispara treptat. Primul pas pe aceasta cale este sentimentul unei nespuse cainte. "De unde voi incepe a plange faptele mele ticaloase?" Aceste cuvinte ce deschid "Canonul Pocaintei" al lui Andrei Criteanul caracterizeaza aceasta stare spirituala. "Desfatandu-ma in adancurile pacatului, strig catre milostivirea Ta cea fara de margini... da-mi lacrimi, Hristoase, spre curatirea inimii de patimi... usile pocaintei (metanoia), deschide mie, Datatorule de Viata." Aceasta idee continua, cu intensitate mereu crescanda, in cantarile Bisericii si in rugaciunile liturgice, in special in perioada Postului Mare.

Insa, ceea ce se cere nu este doar plangerea rautatilor personale, ci "o lupta nevazuta" impotriva gandurilor rele si pacatoase.

Sfintii Parinti au atras atentia ca postul inteles doar ca efort alimentar, nu are nici o valoare: "De mancare postind, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, in desert te lauzi cu nemancarea... Ca un mincinos vei fi urat de Dumnezeu si demonilor celor rai te vei asemana, caci nici ei nu mananca pururea...".

In viata crestinilor ortodocsi, posturile care preced marile sarbatori au o importanta cu totul deosebita pentru ca de ele este legat unul din actele centrale pe care ei le indeplinesc in biserica, si anume, impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Pentru crestinul ortodox nu se poate concepe impartasire fara post. Respectarea postului este o conditie esentiala pentru impartasirea cu vrednicie. Ea este si o obligatie prescrisa de porunca a patra biseri­ceasca prin care ni se cere "sa ne spovedim si sa ne cuminecam in fie­care din cele patru posturi mari de peste an, ori daca nu putem, cel putin o data pe an, in postul Sfintelor Pasti".

In calendarul ortodox, Postul Sfintelor Pasti incepe pe 14 martie si se incheie pe 30 aprilie.

De multe ori ne este dat sa auzim ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Martie 2016

Vizualizari: 34011

Voteaza:

Lasata Secului pentru Postul Pastelui 4.75 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Tudor StefanPostat la 2014-02-21 17:41

    Postul este o perioada binecuvantata de Dumnezeu. Prin post il infometam pe vrajmasul. Prin post si rugaciune se pot scoate demonii din noi. Din acest motiv spunem ca ne curatim prin post. Pentru mine perioada postului este ca o fotografie a pacatelor mele care sunt scoase la lumina de incercarile ce apar in timpul postului. Caci ispitele dusmanului vin sa atace punctele noastre slabe, scotand la lumina constiintei noastre vulnerabilitatile nostre. Dupa post stiu foarte bine unde trebuie sa ma intaresc, ce virtuti sa-mi cultiv, ce porti de acces trebuie sa inchid dusmanului. Post usor si folositor va doresc si sa biruiti dusmanul nevazut, neauzit, pe care doar in post "il ia gura pe dinainte" caci altfel ar murii de foame.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE