Lectii catehetice la inceputul Postului Mare

Prima săptămână a Postului Mare a fost întâmpinată cu rugăciune şi meditaţie duhovnicească în locaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei. Programul catehetic din această perioadă a urmărit să aducă lămuriri cu privire la folosul postului şi al rugăciunii în viaţa credincioşilor de toate vârstele.

Ca în fiecare săptămână, programul catehetic al parohiilor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei a adus în atenţia credincioşilor noi teme de folos duhovnicesc. Între acestea se numără şi Centrul catehetic pentru copii şi tineri al Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Craiova. Aici, peste 30 de participanţi, cu vârste între 14 şi 18 ani, beneficiază de lecţii interactive, punând laolaltă învăţătura primită la şcoală cu poveţele ortodoxe. Diaconul Iulian Cravcenko, coordonatorul activităţilor catehetice, încearcă de fiecare dată să împletească utilul cu plăcutul, folosindu-se de pilde, exemple şi jocuri pentru a putea face cât mai lămurită învăţătura Sfintei Scripturi. În fapt, specificul întâlnirilor, organizate în ultimele patru luni în locaţia din strada Rome Roullan, este unul biblic, corelat de asemenea cu exemple practice din viaţa zilnică a celor mici.

Sfaturi şi poveţe duhovniceşti la Centrul „Sfântul Gheorghe”-Vechi
Duminica aceasta, la începutul Postului Mare, copiii de la „Sfântul Gheorghe”-Vechi au vorbit despre rugăciune şi milostenie. „După ce am participat împreună la Sfânta Liturghie, s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, am desfășurat cateheza cu toții la sediul nostru. Pe parcursul lecţiei, grupa cea mare a învăţat mai multe despre rugăciune şi post. Am vorbit de asemenea despre «Lupta lui Iacov cu Îngerul», tablou pe care l-am desprins din Vechiul Testament. După aceasta, am ascultat şi comentat împreună «parabola zilei», pe care ne-a povestit-o unul dintre elevi, ca întâmplare reală din viaţa sa. La grupa cea mică au fost prezentate diverse activități de formare duhovnicească. Spre final, ne-am uitat împreună la animația «Crearea lumii și izgonirea lui Adam din rai» și la filmuleţul «Papucii». Întreaga întâlnire, fiind aşezată la începutul Postului Mare, a avut o notă duhovnicească, cu o semnificație și un mesaj de încurajare și de mulțumire pentru toate darurile încre¬dințate de Dumnezeu”, a spus diac. Iulian Cravcenko.

Cateheze pentru adulţi în parohia craioveană Rovine
Grupul de cateheză pentru adulţi „Sfântul Ambrozie cel Mare” de la parohia craioveană Rovine s-a întrunit săptămâna aceasta sub coordonarea pr. Marius Bârlădeanu. Temele discutate au fost „Familia şi societatea. Provocări şi perspective duhovniceşti”. „Ca de fiecare dată, am urmărit prin lecţia noastră să evidenţiem virtuţile de dragoste, răbdare, respect, responsabilitate, indispensabile în viaţa unei familii creştine. Trebuie să menţionăm şi faptul că discuţia noastră a avut în vedere şi demersul de susţinere a familiei tradiţionale. În cadrul lecţiei de cateheză, credincioşii noştri au primit şi poveţe duhovniceşti, necesare la începutul Postului Mare”, a spus pr. Marius Bârlădeanu.

Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia, 16 martie 2016

16 Martie 2016

Vizualizari: 671

Voteaza:

Lectii catehetice la inceputul Postului Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE