Liturghie Arhiereasca la manastirea Negru Voda din municipiul Campulung Muscel

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci a fost cinstita astazi si in Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, impreuna cu un important sobor de preoti si diaconi a oficiat sfanta liturghie arhierasca la manastirea Negru Voda din municipiul Campulung Muscel.

La sfanta slujba au participat elevii seminarului teologic ,, Justin Patriarhul,, din municipiul Campulung Muscel si foarte multi credinciosi.

Cu acest prilej Inaltpreasfintia sa a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, amintind de importanta crucii in viata crestinilor:

"Cuvantul cruce trebuie sa fie prezent permanent in viata noastra amintindu-ne tuturor de jertfa suprema facuta de Mantuitorul Hristos pentru noi. Noua nu ne cere sa ne rastignim pe cruce, ci sa avem bunacuviinta, bunacrestere, bunrespect si iubire pentru Iisus Hristos.

De asemenea ne cere sa ne ajutam unii pe altii , sa ne respectam si sa iertam, pentru ca El a venit sa impace lumea cu Dumnezeu. Astfel avem chemarea sa traim in pace unii cu altii si sa avem increderea totala ca atunci cand ne rugam Dumnezeu este grabnic ajutator, implinind cererea noastra.Sfantul Efrem Sirul spune ca avem obligatia sa facem intotdeauna semnul crucii corect, cu toata cutremurarea si evlavia.Fiecare persoana isi insuseste la nastere crucea lui Hristos, pentru ca trupul nostru a fost cladit dupa forma crucii. De asemenea ne insusim si crucea ca altar de jerfa pentru iertarea pacatelor noastre. "

Asezata la marginea orasului Campulung Muscel, pe strada Negru Voda nr 64, pe drumul european ce leaga Brasovul de Pitesti , manastirea este un important centru monastic, istoric si cultural .

Dupa traditie, manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru Basarab.

Dupa zidirile din veacul al XIV-lea si modificarile suferite in secolul urmator, Biserica Negru Voda s-a surpat in 1628, din cauza unui cutremur puternic. Matei Basarab o reconstruieste in 1635 pe aceeasi temelie si cu pietrele ctitoriei initiale si astfel va ramane pana in 1827, cand arhiereul Filaret Beldiman, cu ajutorul domnitorului Grigorie Ghica, o reface pentru a treia oara si o tarnoseste in 1832.

Biserica manastirii Negru Voda este necropola domneasca si pastreaza documentul epigrafic cel mai insemnat din tara, cea mai veche lespede de mormant voievodal, scrisa in limba slavona, apartinand lui Nicolae Alexandru Basarab.

De asemenea, adaposteste o frumoasa pictura realizata de Gheorghe Tatarascu. Manastirea Negru Voda a fost desfiintata in 1959 de catre comunisti si reinfiintata in 1989 prin purtarea de grija a Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului.


In timpul Sfintei Liturghii teologul Mandu Daniel a fost hirotonit diacon si ierodiaconul Zlotar Ioachim, preot.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului
 

.

15 Septembrie 2011

Vizualizari: 583

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la manastirea Negru Voda din municipiul Campulung Muscel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE