Liturghie Arhiereasca in parohia Dragoslavele

In Duminica a XII –a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic, impreuna cu un important sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din parohia Dragoslavele.

Cu aceasta ocazie Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura amintind de caile prin care putem dobandi mantuirea: credinta dreapta , primirea harului Duhului Sfant prin Sfintele Taine si implinirea poruncilor evanghelice.

De asemenea,Inaltpreasfintia sa a amintit si de importanta istorica pe care o are biserica din Dragoslavele:

"Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat putere sa ne tinem credinta cea adevarata, mai ales dumneavoastra care detineti aici o biserica construita in anul 1661. Ne minunam astazi gandindu-ne la posibilitatile materiale pe care le-au avut inaintasii nostrii, care au reusit sa zideasca o biserica atat de frumoasa, ca arhietectura si volumetrie.Se observa foarte bine ca dragoslovenii sunt oameni foarte priceputi, cu o maniera deosebita de a-si exprima drogostea fata de Dumnezeu.

"

Biserica din Dragoslavele-scurt istoric

Biserica din parohia Dragoslavele este monument istoric cu o vechime deosebita fiind construita de domnitorul Grigore Ghica in anul 1661. Clopotnita construita in fata sfantului locas este o copie mai mica dupa cea ridicata la manastirea Negru Voda din Campulung Muscel, amintind de legatura foarte stransa care exista intre aceste doua edificii. Potrivit documentelor manastirea Negru Voda avea la Dragoslavele o vama si un tribunal de judecata.

Biserica a rezistat foarte bine in timp fiind construita din piatra si caramida. In interiorul acesteia a functionat din anul 1687 prima scoala din acesta comunitate.

Prima pictura a fost realizata in anul 1892 de un pictor care a ramas necunoscut. Aceasta a fost distrusa in anul 1916 de austro-ungari care au transformat biserica in lagar. Atunci pictura, mobilierul si toate cartile de valoare au fost distruse. Din pictura veche se mai pastreaza astazi doar doua icoane.

Dupa ce Patriarhia Romana a primit in anul 1928 domeniul de la Dragoslavele, in anul 1929 pictura este refacuta de pictorul Dogararu din Rucar, un ucenic al celebrului Belizarie. O contributie deosebita a avut in acest sens patriarhul Miron Cristea care a inzestrat biserica din Dragoslavele cu o catapeteasma foarte valoroasa care a aprtinut bisericii Sarindar din Bucuresti. De asemenea sfatul locas are in patrimoniu o icoana a Sfantului Ierarh Nicolae facatoare de minuni si o icoana din Basarabia adusa tot de patriarhul Miron Cristea.

In perioada 1928-1949 in urma vizitelor patriarhale, biserica din Dragoslavale s-a bucurat de prezenta patriarhilor Romaniei care oficiau aici Sfanta Liturghie.

Sfintirea Crucii lui Mihai Viteazul din comuna Stoenesti

Dupa oficierea Sfintei Liturghii in parohia Dragoslavele, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic a participat la Ziua Comunei Stoenesti, situata pe valea raului Dambovita.
Cu aceasta ocazie chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului, impreuna cu un important sobor de preoti si diaconi, a savarsit slujba de sfintire a crucii asezata in anul 2010 pe coltul Albinei, o culme muntosa situata in spatele primariei locale. Crucea este inchinata voievodului Mihai Viteazul care intr-o campanie militara s-a oprit in Stoenesti pentru a-si reorganiza oastea.


Sursa: eparhiaargesului.ro

.

05 Septembrie 2011

Vizualizari: 478

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca in parohia Dragoslavele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE