Liturghie arhiereasca la parohia Gostila

Duminica, 15 iunie 2014, Preasfintitul Parinte Petroniu s-a aflat in mijlocul credinciosilor parohiei Gostila, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej Preasfintia Sa a savarsit Sfanta Liturghie, din sobor facand parte Preacucernicul Parinte Teofil Herineanu, consilierul economic al Mitropoliei Germaniei si Europei de Nord si slujitor la Catedrala Mitropolitana din Nurnberg, Germania, Preacucernicul Parinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Parinte Marius Sabau, parohul satului si Preacucernicii Parinti Andrei Coste si Paul Chiroban, ambii slujitori in parohiile vecine satului Gostila.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii si rostirea cuvantului de invatatura, Preasfintitul Parinte Petroniu a binecuvantat si lucrarile efectuate la casa parohiala din localitate.

Satul Gostila este amplasat pe cursul mijlociu al vaii cu acelasi nume, la o distanta de 5 km fata de centrul de comuna, Poiana Blenchii. Prima atestare documentara a localitatii provine din anul 1553, cand satul apare sub numele de Gostille sau Goztilla.



Primul locas de cult cunoscut in Gostila este o biserica de lemn ridicata aproximativ intre a doua jumatate a secolului al XVII-lea si prima jumatate a secolului al XVIII-lea, conform urmelor de pictura pastrate si a clopotelor. Aceasta biserica a slujit nevoilor spirituale ale credinciosilor pana in jurul anului 1810 cand a fost inlocuita cu o noua biserica de zid. Biserica de lemn a fost vanduta, iar dupa mai multe peripluri, astazi este amplasata in incinta Manastirii Nicula, la strasina bisericilor de zid ale acestui asezamant monahal. Biserica actuala cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae a fost ridicata incepand cu anul 1994 si a fost sfintita in anul 2001 de catre Preasfintitul Parinte Petroniu.

Pentru intreaga activitate desfasurata, Preasfintitul Parinte Petroniu a acordat Preacucernicului Parinte paroh Marius Sabau distinctia de iconom.

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

16 Iunie 2014

Vizualizari: 391

Voteaza:

Liturghie arhiereasca la parohia Gostila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE