Liturghie Arhiereasca la Parohia Mineu

Duminică, 9 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte Părintle Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, Preasfinția Sa a sfințit și iconostasul bisericii, în urma lucrărilor de înnoire efectuate la sfântul locaș de cult, a transmis pentru radio Renașterea, diaconul Ionică Torcoș. Pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Florin Ardelean.

Satul Mineu este așezat în partea de Nord a județului Sălaj, în apropierea graniței ce desparte județul Satu Mare de județul Maramureș, fiind o localitate alcătuită din români și maghiari. Prima atestare documentară a localităţii provine din secolul al XIII-lea, când satul apare sub numele de Sandra.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în secolul al XVII-lea s-a edificat o bisericuță din lemn, care astăzi nu mai există, deoarece a fost demolată. Lemnul rezultat din demolarea acesteia a fost folosit la construcția noii biserici de piatră, finalizată în mare parte în anul 1938.

Din anul 2012, noul paroh al comunității din Mineu este Părintele Florin Ardelean. Încă de la început, ajutat de puținii credincioși ai parohiei, părintele a realizat o serie de lucrări de înnoire la locașul de cult. Astfel, iconostasul a fost îmbrăcat în foiță de aur, au fost înlocuite icoanele, s-au montat uși noi și a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

10 Octombrie 2016

Vizualizari: 306

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la Parohia Mineu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE